约朋友食饭,大家都不约而同想食泰国野,于是就到附近的GREYHOUND。本身主要系想系这里的椰子千层PANCAKE,但是点菜时不小心点了太多,最后没有肚食甜品呢。点解会点得太多?就系因为每样菜都好似好吸引咁,以前觉得GREYHOUND的份量都系偏细既,但今次又觉得佢好似份量多左咁。黄埔哩间分店我地都系第一次去,都几大下,所以每张枱都空间都好够,坐得好舒服。虽然面积大,但侍应都好快手,当中有个SENIOR少少既叔叔仲好NICE TIM。香煎鹅肝芒果沙律($168)因为朋友钟意食鹅肝,所以点了这个沙律。睇MENU既时候觉得好吸引,不过实物却有点细件,而且鹅肝都比较薄身。不过好彩味道都算几好,煎得刚刚好外层香口里面软嫩,而且味道都好香浓。香辣猪肉炒椰菜苗($88)虽然叫做香辣,但食落唔系觉得好辣,不过真系好香口。椰菜苗炒得好香好爽脆,加上猪肉系用上比较多油脂的部份,所以成道菜都带有猪油的香味,加上脆脆的咸猪肉干,更加香口惹味。松露油炒杂菌($88)原本冇留意原来炒杂菌系跟埋法包,所以真系好饱。炒杂菌好香松露同埋黑椒味,两种调味加起黎好夹好香。另外仲有原只的焗蒜头,香甜的蒜粒加上杂菌一齐食,味

香煎鹅肝芒果沙律($168)

香辣猪肉炒椰菜苗($88)

虽然叫做香辣,但食落唔系觉得好辣,不过真系好香口。

松露油炒杂菌($88)

原本冇留意原来炒杂菌系跟埋法包,所以真系好饱。
炒杂菌好香松露同埋黑椒味,两种调味加起黎好夹好香。另外仲有原只的焗蒜头,香甜的蒜粒加上杂菌一齐食,味道更加丰富。

黄咖喱蟹肉饭($198)

份量都几多下,尤奇系蟹肉的份量都唔少,可以食到啖啖都有蟹肉系咖喱里面。

咖喱做得好香好滑,唔算太浓味,所以依然食到蟹肉的鲜味。

泰式珍珠奶茶($46)
泰式奶茶好香炼奶的味道,而且加入烟韧的珍珠,100分。

FRUITY SHAKY YOGURT($62)

一向都好少饮士多啤梨味的饮品,因为中伏的机会实在太大,好多都系药水味道的。不过这个士多啤梨味的乳酪饮品就好好欴,似系新鲜的士多啤梨做成,酸酸甜甜咁,十分开胃。