2021-06-18 313 浏览
比較少接觸素食,仲停留係以前食中式齋好多油同埋好貴既印象,但如今已經超多種類,今日試呢間都令我幾有驚喜!素肉鬆百頁豆腐潛艇堡 ($48),即叫即整,法包外脆內軟,個醬好味同埋混合左紫椰菜變左粉紫色,好夢幻。南瓜肉鬆同埋百頁豆腐食起既口感完全唔似食緊素,餐廳非常懂得利用唔同既新鮮食材配搭出好味既菜式! 素叉燒撈面配春卷及咖喱角 ($78) ,一個點左西式,另一個梗係點中式交換黎試下,大大排素叉燒,質感柔軟得黎味道又整到叉燒既感覺,粗面彈牙撈埋蠔油唔會乾。炸物都OK,以蔬菜絲為主,加配左多份Share。今日餐湯係南瓜湯,唔係creamy 厚身個款,比較清但亦夠味。我地都另外加左飲品,玄米茶落足料唔係茶包,伯爵茶都好透心涼。餐廳店員都好親切,又會介紹menu,見到有下午茶menu,下次都係想試素食既甜品。呢間素食餐廳係提供無五辛素食,方便不同飲食習慣既素食者,而作為非素食者既我黎到食一樣冇任何唔慣,仲覺得幾好味,係值得支持一下既素食店,打卡仲幾靚。地點係西環一田地下,都幾方便。

炸物都OK,以蔬菜絲為主,加配左多份Share。