一向锺情食Omakase ,试过好多香港同东京嘅日本餐厅,其实好多人都锺意两者去比较,但我个人觉得虽然唔同,但唔代表香港嘅一定比较差。每次去东京都搵传统而出名嘅餐厅,或者有一两星的去试,因为我个人觉得日本米芝莲嘅list 比香港同韩国靠得住,亦或者日本传统嘅餐厅真系做一百几十年亦坚持保持食物嘅质素,令公认度大大提高。而日本嘅Omakase 最紧要系食物嘅质素同师傅嘅功力,真系唔系讲笑,以前亦觉得如果材料好就边个整都好味(但唔代表年轻嘅师傅唔好),曾经试过去东京一间米芝莲嘅餐厅,第一次去超好味,第二次去换咗师傅黑口黑面兼且Hea做,真系超难食🤮而香港嘅日本餐厅当然亦需靠材料嘅新鲜度,但始终无可能间间餐厅都有一个日本师傅坐阵,所以香港嘅Omakase 比较花巧,食物嘅陈列比较presentable ,但亦要靠当造嘅食材去带出整餐饭嘅质素。Sushi Gin 我觉得比一般传统嘅日本餐厅加入不同嘅sauce 以及不同食材嘅配合令每度菜或每件寿司入口嘅感觉亦好不同,每度菜亦有不同嘅惊喜,而且配合不同客人嘅口味亦有所变化,上个月去咗两次lunch 一次Dinner ,虽然每隔一星期去一次,但每餐的

而香港嘅日本餐厅当然亦需靠材料嘅新鲜度,但始终无可能间间餐厅都有一个日本师傅坐阵,所以香港嘅Omakase 比较花巧,食物嘅陈列比较presentable ,但亦要靠当造嘅食材去带出整餐饭嘅质素。Sushi Gin 我觉得比一般传统嘅日本餐厅加入不同嘅sauce 以及不同食材嘅配合令每度菜或每件寿司入口嘅感觉亦好不同,每度菜亦有不同嘅惊喜,而且配合不同客人嘅口味亦有所变化,上个月去咗两次lunch 一次Dinner ,虽然每隔一星期去一次,但每餐的组合及效果亦有不同👍🏻👍🏻当然,以lunch $3-400的价钱,性价比十分高,但dinner 嘅食材比较特别,价钱虽然较高,但质素亦比顕地比lunch 更高👍🏻👍🏻

师傅的态度绝对令整餐大大加分,做Omakase 嘅师傅同客人嘅互动非常重要,但唔代表多野讲就好,我个人比较太多口水嘅师傅,试过另一间日本餐厅嘅师傅令我十分反感,好似做戏咁夸张,但Sushi Gin嘅师傅恰到好处,整餐饭食得舒舒服服👍🏻👍🏻