雅苑座

The Greenery
2013-09-14 892 浏览
同几位朋友好耐冇见,想揾一间可以坐得舒服,d野食又好味既餐厅!最尾就简左黎 雅苑座呢到,知道呢到既buffet 一向都几出名。一早就book 定位既我地, 上到黎reception 好快就有人黎带位啦,基本上都唔洗点等。上到黎个环境都好舒服,食饭之余仲有音乐听下,好适合朋友们上黎轻轻松松咁坐下,倾下计,食下野。几张大枱都摆满哂好多食物,热盘、冷盘、甜品。。。首先就梗系拎左我最钟意食既刺食先啦,有三文鱼、立鱼、八爪鱼、吞拿鱼、油甘鱼同埋鱿鱼比你简,咁我就简左肥美既三文鱼,鱿鱼同八爪鱼。d三文鱼好肥美,近腩位非常好食,而且师傅将佢唔会切得太厚,岩岩好。八爪鱼同鱿鱼都唔错,食得出系新鲜既,八爪鱼都唔会好难嚼。热盘方面都有好多选择,我同友人一人每样拎d,先可以试多几款野食。有海鲜饭,白酒煮青口,焗田螺,烧味,羊扒,烧寿司同肉眼等等。。。正值餐厅而家做紧 地中海美食呢个主题,所以试到田螺同埋大大旧既炉鱼。炉鱼系原条用海盐烧既,所以仲好清楚咁食到鲜既炉鱼味,钟意食鱼既我就岩哂。 而且其他海鲜,青口、蟹脚、龙虾仔 都好好味, 冻食既海鲜拎到埋台都仲系冻冻地,好新鲜。另外值得一提既系巴马火腿焗鳕鱼,巴

几张大枱都摆满哂好多食物,热盘、冷盘、甜品。。。
刺身 (三文鱼,八爪鱼,鱿鱼)
白酒煮青口
巴马火腿卷焗鳕鱼
另外值得一提既系巴马火腿焗鳕鱼,巴马火腿肉质鲜甜,肥而不腻,咸咸地既巴马火腿包住入面淡味d既鳕鱼,都唔会令鳕鱼失色,两样材料个味道都好配合,而且鳕鱼唔会焗得太耐,食落仲几嫩滑,我食完之后都有再出去拎多两件。
烚海鲜
呢个烚海鲜非常足料,你见到入面有大大只贵妃蚬啦,仲有螺,金菇等等,又或者可以简有花甲、象拔蚌做入面既海鲜。而汤底就有2种可以简, 我就简左意式鱼汤,试下地中海既风味。食落d海鲜就好好味,但个汤就冻左d同埋偏咸,可以试下另一款。
扒大虾配香滨黑鱼子忌廉汁
好开心今次黎原来有只大虾送,因为而家做紧地中海美食既主题,而每个食客都有一碟既。只大虾好大只咬落去啖啖肉,配埋黑鱼子香滨汁, 带有少少香滨味令只虾更加惹味,相信系其他餐厅都未必食到咁大只又煮得岩岩好既大虾食。
除左有pancake之外,仲有haagen daz雪糕简,咁我就简左斑兰味pancake,果然同友人讲既一样,非常唔错,适合女士食唔会太甜。

总括黎讲,待应服务态度都好好,最尾都会问你要餐饮要饮d咩,有咩需要好快都会过黎。食物都唔错,环境都舒服。
2013-09-09
刺身 (三文鱼,八爪鱼,鱿鱼)
白酒煮青口
巴马火腿卷焗鳕鱼