餐厅: FUMI
资讯:

2020-02-23 8742 浏览
近来不同餐厅为左争取生意,纷纷推出不同的套餐和优惠,就算不少中环苏豪区和兰桂坊的餐厅都加入战团。特别呢排,虽然政府话减少聚餐,但人总要食饭,都冇可能日日喺屋企食,碰巧restaurant week 同black series 都系呢段时间举行,大家纷纷召唤良久冇出街食嘅灵魂番黎。我反而就睇准限时优惠,来到想去已久嘅FUMI食佢嘅宫崎赏味套餐,几个友人吃过都有赞无弹。幸好到二月尾,还有时间来吃。你以为冇人出街食饭咩?当晚餐厅却非常多人,而且个个都饮晒清酒,今朝有酒今朝醉咁样,同而家嘅疫情环境有一个几强烈嘅对比。虽然我哋几个朋友食饭,简简单单,但见个个饮清酒,自己都叫番支house,话明House嘅,虽然不是顶级好饮,但当然人人适合。前菜已经来过宫崎和牛洋葱沙律,宫崎和牛片加上了不少调味,加上洋葱吃又系另一个感觉,配菜嘅蕃茄甜得惊人。FUMI 一向出名刺身,刺身部份有四种赤贝、油甘鱼、深海池鱼和甜虾,我最喜欢的当然是赤贝,不过另外油甘鱼和深海池鱼都是非常肥美,油份高而新鲜,好快就食完。鲷鱼浓汤异常地白,送上一件鲷鱼,味道浓得来精彩。主角系宫崎和牛肩铁板烧,绝对系赏心悦目之作,仲要有靓仔亲自

幸好到二月尾,还有时间来吃。

FUMI 一向出名刺身刺身部份有四种赤贝、油甘鱼、深海池鱼和甜虾,我最喜欢的当然是赤贝,不过另外油甘鱼和深海池鱼都是非常肥美,油份高而新鲜,好快就食完。

鲷鱼浓汤异常地白,送上一件鲷鱼,味道浓得来精彩。

主角系宫崎和牛肩铁板烧,绝对系赏心悦目之作,仲要有靓仔亲自帮你烧,不过当然戴住口罩个个都靓仔。

系你面前将和牛放上文字炉上烧,烧得非常精彩,火光红红,同台北三星餐厅烧北京片皮鸭差不多。

加上点点滴滴的葱,wasabi和蒜片的调味,轻轻放上牛上,加上烧得刚好,入口即溶,油脂,和牛牛肉香,都平衡得来的味觉,好精彩。

单尾系宫崎和牛寿喜烧小锅,简单的豆腐,冬菇加上粉丝,寿喜烧的甜度刚好,加个饭,就是完美。

同刚刚烧嘅宫崎和牛肩不同,我较爱刚才烧过的调味,这件相对单调,但牛味更浓,油香就没有咁强。

最尾的时令水果全部来自日本,特别喜欢那个火龙果和蜜瓜,沾上柠檬汁后,水果更加令人delighted。

最紧要唔使谂食乜嘢,一个价钱,多重享受,去到月尾都仲有提供,下星期快啲试啦。

同上次porterhouse一样,听说这里星期日的brunch 也是不错的水准,揾个机会再来。

FUMI
中环德己立街30-32号加州大厦6楼