2015-05-12 949 浏览
系沙田番工既我放饭时候成日都会去一田食野,最钟意就系食一田既避风塘鸡翼 由8蚊一只食到依家$12一只都系觉得好抵食 讲番正题先,每次经过一田个阵都会见到8番拉面,但系一田FOOD COURT个个位实在太热,搞到我唔系好敢系个度食拉面 经过一轮争扎之后都系决定食番次 谂紧食咩既时候,收银员好有礼咁做番推介,原本谂住剩系食一个拉面既我都点左个2号餐 可能下午唔系繁忙时段,剩系见到得收银员一个人,落完ORDER后收银员要帮手斟埋野饮之后就要继续收银 其实整个拉面快极都要时间,咁早帮我斟定野饮唔系咁钟意,冰溶左杯汽水会唔够冻同埋无味 等候时间大概5分钟左右,拉面同饺子一齐上,原本以为一齐上就唔惊D面浸得太耐而变得淋身,点知收银员落紧ORDER,冇人出餐碗面就咁放左系出餐窗到成分钟 最后收银员落完ORDER之后就即刻出餐,但系收完钱唔洗手就出野食实在唔系太卫生 间铺旁边有张高枱比8番拉面既客人专用,但系个个位太热啦最后都系去左一田个D位坐。坐低左就即刻食拉面先,唔想个面浸得太耐 卖相OK,配菜非常多,再加上豚骨汤既香味慢慢咁渗出,单睇卖相都会增加食欲虽然系用细面但系挂汤力唔错
由8蚊一只食到依家$12一只都系觉得好抵食
经过一轮争扎之后都系决定食番次

2号餐

金泽拉面
虽然系用细面但系挂汤力唔错,每撮拉面都会挂到汤底,再配埋紫菜一齐食真系一流
可惜既系个面浸得太耐已经偏淋,入口唔会有爽口既感觉
叉烧油脂比较多,但系食落又唔会觉得好油腻,最紧要系入口就感受到油脂系口入面慢慢溶化既感觉
所以好食既叉烧唔需要特别多亦唔需要特别大块,薄薄既一片已经为成个拉面增添风味
汤底同虽然都系用豚骨汤底,但系偏清淡同埋有入口有甘甜既回味,同平时既浓厚豚骨汤非常唔同。拉面本身有大量既蔬菜,所以就算用清淡既汤底都唔会破坏左成个拉面既平衡
食完拉面先再食饺子,饺子煎至金黄色卖相好吸引
饺子皮好脆,入面既猪肉馅唔会干身,咬落去肉汁系口入面扩散,一粒细细既饺子做得唔错
虽然个饺子真系做得几好,但系拉面既味道唔算特别出众,再加上店内人手不足搞到食物质素下降,所以今次用餐都觉得8番拉面OK,再做好少少既话都会有笑面既,希望下次食个阵会有进步啦
2015-05-07
2号餐