2023-01-20 505 浏览
Omakase の 精神何为? 优质食材? Fine dining 体验? 我认为,Omakase の 精神,系匠人精神,系职人魂!二人同行,食 $880 17-course Lunch。餐具型格。师傅首先奉上佐餐有助清新口腔嘅凉拌姜片和莲藕片。姜片味道清新,食得出新鲜幼嫩。莲藕片爽口,口味清甜。第1味:松叶蟹肉牛油果茸墨鱼汁薄脆。松叶蟹肉鲜甜,牛油果茸香滑,墨鱼汁薄脆咸香,结合成一啖啖富玩味嘅 starter treat!第2味:火炙䲠鱼(蓝点马鲛)拌柠檬啫喱。不得不佩服,师傅将摆盘做得好靓,食物顿成艺术品! 䲠鱼经过火炙,配上酸味味嘅柚子芥末调味,令人胃口大开。第3味:北海道帆立贝寿司。寿司外表精致,寿司饭夹在刺身当中,完全被覆盖住。带子的贝柱(寿司最弹牙部分)则在寿司顶部,让食客都注视到佢。非常鲜甜!第4味:北海道熟成剑鱼腩寿司。经熟成嘅剑鱼腩,鱼味比未有熟成剑鱼腩更突出,唔会只系食到满口油脂味。想必剑鱼腩本身质素好好,刺身质地先可以如此嫩滑。一边食,师傅介绍寿司饭系用赤醋调味,为的是与刺身味道更加融和。第5味:剥皮鱼肝酱寿司。富香葱味肝酱与剥皮鱼味道互相配合,造就一件鲜甜嘅寿司
Omakase の 精神何为? 优质食材?
Fine dining 体验?
我认为,Omakase の 精神,系匠人精神,系职人魂!

二人同行,食 $880 17-course Lunch。

餐具型格。

凉拌姜片和莲藕片

松叶蟹肉牛油果茸墨鱼汁薄脆

䲠鱼经过火炙,配上酸味味嘅柚子芥末调味,令人胃口大开。
火炙䲠鱼(蓝点马鲛)寿司

第3味:北海道帆立贝寿司寿司外表精致,寿司饭夹在刺身当中,完全被覆盖住。带子的贝柱(寿司最弹牙部分)则在寿司顶部,让食客都注视到佢。非常鲜甜!
北海道帆立贝寿司

北海道熟成剑鱼腩寿司

剥皮鱼肝酱寿司

第6味:虾他他。口感方面,黏口部分由虾籽、虾酱、虾膏和日本山药等组成;保留虾肉块使虾他他软滑中亦具弹牙口感。香甜花雕酒啫喱系师傅悄悄混入嘅异国元素,衬托啖啖鲜虾,鲜甜可口!金箔嘅点缀更显菜式优雅高贵。
虾他他

第7味:紫苏叶白子天妇罗。惧怕白子浓厚味道同浓稠质感系普遍抗拒食白子嘅理由。但呢味紫苏叶白子天妇罗,经过师傅轻轻炸香,配以紫苏叶主调Pesto (青酱)和 cheddar cheese 碎,惹味吸引。菜式充份发挥师傅对食材运用嘅掌握同创造力,会一改你对白子呢样食物嘅印象!

紫苏叶白子天妇罗

第8味:吞拿鱼酱油渍寿司寿司取材深海巨兽,再以专业手法熟成、腌制。味道敦厚,质感爽口。看著有关刺身鱼体嘅资料,不禁令人感叹可以安坐寿司吧吃下此寿司,系多么幸福嘅事!

吞拿鱼酱油渍

第9味:秋刀鱼寿司。不时不食,接近 12月中,俾我哋赶得切脂肪爽口品尝本年度最后的肥美秋刀!
第一次食到肉质咁爽口、味道咸香嘅秋刀鱼,惊艳,好滋味!

秋刀鱼寿司

第10 味:油甘鱼昆布寿司。油甘味道香浓不在话下,加上用热网炙过,更添风味。昆布尤其为寿司增添传统日式风情,画龙点睛。

油甘鱼昆布寿司

第11味:咸鱼忌廉汁烩马友。呢道菜 fused 得「归国」不能
佢系呢一餐少有嘅全熟鱼肉,肉质札实,食得出条鱼生前操得好 fit!鱼肉富鲜甜味,配搭特制嘅咸鱼忌廉汁同精炼葱油,鱼皮又煎煮得脆卜卜,整个配搭香浓滋味,口感丰富! 食过马友后,师傅会提供米饭俾客人衬汁食,享受尽咸鱼精华,哈哈!服务员好贴心,发现我唔太够忌廉汁衬饭,主动请师傅添加忌廉汁俾我。
呢道菜,惊喜呀!

咸鱼忌廉汁烩马友

第 12 味:牛肩肉卷。香浓嫩滑牛肩肉以牛肝菌调制,满足红肉兽的欲望!

牛肩肉卷

第 13 味:花竹虾寿司。亲眼见住师傅处理花竹虾,为咗新鲜上菜要徒手喺虾趁身出烟热辣辣嘅时候剥虾壳,真系好佩服师傅嘅匠人精神!
花竹虾好快就被师傅熟手地处理好,握好寿司,轻扫上一层酱油,就迅速上菜。花竹虾份量十足,虾身完整。大啖一咬,虾独有嘅鲜甜味充满口腔,而口感爽口实净,师傅冒热剥虾壳嘅功夫真系冇白费。 >< 作为问题少男少女,向师傅八卦花竹虾佢究竟咩国藉。师傅分享原来餐厅选用咗本地花竹虾入馔,会好味过用空运虾只做寿司!师傅仲 highlight 熟虾同生虾嘅鲜甜味系两回事,完全认同嘅我哋表示「我全都要!」

花竹虾寿司

第 14 味:北海道马粪海胆军舰。一口轰落去,海胆鲜甜无比,吃完一件还想要。

北海道马粪海胆军舰

第 15 味:江户前玉子烧。看似蛋糕,serve 到呢一味,仲以为今餐要食甜品划上句号。师傅唔讲唔知,原来呢件富弹性、软棉棉又质地稠密嘅小方块,系由大和芋、鸡蛋、带子同蜂蜜等制作成嘅。多数外间嘅江户前玉子烧会用鲜虾入馔,而 Decree by T 为咗照顾埋对虾敏感嘅朋友,喺玉子烧中用带子取代鲜虾,使更多人可以享受 Decree by T 嘅江户前玉子烧。
味道方面,玉子烧香甜得嚟又富有海鲜咸香,好易入口,如果无限量供应,相信会不知不觉食唔停口!

江户前玉子烧

食到呢度,有杯热茶奉上,我哋准备进入呢餐最后阶段!

第 16 味:干瓢卷。干瓢卷为日本平民美食,干瓢系以酱油、味醂及料理酒煮制过的胡芦腌瓜,配合 wasabi,做成卷物。师傅指导一定要原条干瓢卷一啖食晒,否则无法体会干瓢卷为味觉带来一甜一攻鼻嘅刺激!这日本传统好物好不过瘾,要试!

干瓢卷

第 17 味:䲞鱼浓汤。小巧的一杯,满载鲜鱼精华!鲜甜得无话可说,暖笠笠,饮者有福。

䲞鱼浓汤

甜品:自家制腐竹糖水雪糕拌蛋白脆饼。雪糕味道浓郁,神还原腐竹糖水味!师傅讲明雪糕系用真正腐竹糖水制作,属「无添加」系!蛋白脆饼同自家炸腐竹食得出好新鲜,值得赞!

自家制腐竹糖水雪糕拌蛋白脆饼

Decree by T 餐点每一个细节、配搭,都食得出师傅嘅心思,呢种职人魂实在令人赞叹同敬佩!食 Omakase,食嘅绝对系匠人精神!
师傅分享,Decree by T 餐点不时换 menu,确保食客食到最新鲜当造食材同可以源源不绝去发掘新味觉大陆同惊喜!
2022-12-11
北海道马粪海胆军舰
江户前玉子烧
䲞鱼浓汤
自家制腐竹糖水雪糕拌蛋白脆饼
  • 䲞鱼浓汤,北海道马粪海胆军舰,花竹虾寿司,秋刀鱼寿司