原本不想 book 星期六, 因為之前見網上星期五巳沒有位,所以才 book 星期六,但之後再上網,又見到星期五再有位,可能酒店加了位。
一上到酒店, 就見到好多人在等入座,大概 6:27pm 才放人入餐廳內。 先取龍蝦和蟹腳,因為早排隊,所以6:30pm 可以取食物,之後見到取 海鮮的位置大排長龍,十分 誇張。之後 響鐘 ,就見 廚師 將一條黃鰭吞拿魚切開的表演, 好多人在觀看, 我就沒有興趣看了, 因為之前在日本和歌山都看過,有好多呢啲解剖全條吞拿魚的表演。 但這解剖原條吞拿魚的表演,竟然沒有拖羅分給食客, 只見廚師將一些普通嘅吞拿魚分畀食客, 而拖羅就會放入雪櫃儲存。所以比食客的吞拿魚,非常普通。 我真係唔明,已經劏咗一條吞拿魚,都唔會分啲拖羅畀啲食客,這間酒店真係非常孤寒。
反而三文魚就有三文魚腩同埋七吋長嘅阿根廷紅蝦都非常新鮮,至於帶子,一般貨 色。
而 生都算大隻和 creamy, 熟食款式唔多,而且質素都係非常之普通, 之前見到youtuber 介紹有花膠鴨掌, 亦問過廚師,佢話會一陣出,但係到我哋走都冇見到花膠鴨掌, 這間酒店真是非常之孤寒, 仲有貨不對版之嫌 ,而且refill的速度 唔算快, 我見到龍蝦比人 攞曬 ,但都要等一陣才 refill. 但大概 8:30pm 巳經唔再出 龍蝦。 這是一間我見過最孤寒的酒店, 之前我食一些有提供龍蝦的酒店,到我哋食完走的時候,都仲有好多龍蝦 放在碟上提供給食客 , 但價錢比這間 Harbour Grand cafe 仲要平, 但其他酒店都非常大方,食物都會補充好快,就連龍蝦都補充好快。
至於甜品都非常之普通, 有些甜品畀人攞完,都要等一陣才補充, 至於心太軟,非常難食。
所以這間餐廳只食一次就可以,下次 應該不會再去。因為比得這個價位, 應該有好多選擇, 近來好多酒店都有好多優惠提供, 應該可以揀到間比呢間好的酒店。