星期六有亲戚到访,一行四人之后想食个下午茶,咁啱要去始创心中买啲嘢,经过见到夏面馆,餐牌都几吸引,就揿张飞等位,大概15分钟可以安排入座。入舖头时都需要量体温同用酒精搓手液。一坐低先知原来有下午茶餐,价钱比正价平少少同多杯饮品,选择都算唔少,而且仲可以升级加啲小食。当日分别叫咗4个餐如下:-1.青菜煨面 – 汤头白雪雪,味道香浓,调味适中。青菜应该系小唐菜粒,食落爽口清甜,一啲油都冇,感觉清新健康。面质都属少少烟韧弹牙,浸耐咗汤都唔会太发胀同变糊。2.嫩鸡煨面 – 基本同以上个青菜煨面系一模一样,只不过多咗啲冇腌过味嘅鸡丁肉粒,鸡粒唔嚡口,不过又未算嫩。3.香辣牛肉面 – 汤头颜色清澈味唔浓,一啲都冇辣嘅感觉。牛肉味淡,肉质唔韧,食落都冇黐牙,不过牛味欠奉。反而牛筋入味软滑。4.排骨担担面 - 排骨(炸猪扒)同担担面分开上,担担面汤浓稠,花生味重,而且食落辣味就慢慢渗出嚟,都几野味。排骨(炸猪扒)粉浆厚,猪扒肉薄,炸皮味道完全掩盖猪嘅肉味。所有面底都系同一款。升级小食追加咗:-5.豆沙锅饼 (半份) - 皮厚硬而唔脆,豆沙馅少,而且冇豆沙应有嘅红豆香,甜度都比较淡。6.小笼包 (4件)

当日分别叫咗4个餐如下:-

青菜煨面

嫩鸡煨面

香辣牛肉面

排骨担担面

所有面底都系同一款。

升级小食追加咗:-

豆沙锅饼

6.小笼包 (4件) - 小笼包皮略厚,包内有适量汤汁,汤汁味道淡,肉馅都几大,调味恰到好处,仲食到猪肉应有嘅味道。
小笼包
小笼包

7.油菜 (一份) – 烚菜芯鲜爽口清甜,不过不失。
烚菜芯

跟餐饮品4杯豆浆,豆香一般,胜在微甜。

食物比较一般以下,份量都好足够。虽然价钱唔属于太贵,不过觉得咁嘅价格唔应该系咁嘅食物质素。环境就台与台之间距离都唔太密,舒适度都系一般。而服务就呼唤极都冇服务员应你,态度都几敷衍。
2020-11-07
等候时间
10 分钟 (堂食)