2022-11-14 909 浏览
钟意四围去玩户外活动系因为做运动可以create quota食更多之余,又可以去平日甚少去嘅区域探索美食,今次去完新娘潭附近玩绳降,就去大埔觅食,嚟到朋友推介嘅日式居酒屋,感觉非常cozy。由于为食嘅我地系去小店途中已拜访左区内另一名物粉果烧卖,原本念住order少d 碳水化合物,点知最终都系太耐冇食寿司order左唔少haha。先嚟清酒煮砚,砚肉清甜冇沙,有淡淡清酒飘香,$58/客可谓份量超多超抵!再嚟一串生烧牛舌同鸡肾,店主超豪迈咁送上一大块柠檬。烧牛舌惹味爽口,鸡肾有咬口,作小食非常唔错!Order左12件嘅寿司盛盒,有油甘鱼、鲷鱼、三文鱼、墨鱼、北寄贝、芥末八爪鱼,另加多客油甘鱼、柚子胡椒带子、汁烧左口鱼寿司。最爱油甘鱼寿司,肥美甘香。汁烧左口鱼寿司则油脂满满,同柚子清香嘅柚子胡椒带子寿司成强烈对比。鲷鱼、三文鱼都相当ok~ 吃得好饱满载而归~

清酒煮蚬

2022-09-04