2021-07-27
內子生日就梗係要搵間好啲既餐廳同佢賀一賀佢啦,係朋友既介紹下,就揀咗佢啦,原來係係sheraton酒店入面。我request 咗個window seat佢地都有幫我安排到,個景望住k11同海景,餐廳裝潢優雅,再加埋好多盞既水晶燈,感覺似足返到90s既高級餐廳燭光晚餐咁浪漫(咁當然都要睇對象)。我地叫咗2個2 dinner set(冇影menu), 就咁睇就知食到嘔,除咗巨型洋蔥包、前菜(龍蝦湯、珍寶露筍、龍蝦尾)、主菜(T-bone stick, boneless ribeye)、忌廉薯蓉,甜品(lime pie 、cream brulee),仲因為生日加多個梳乎厘,total3 個甜品,真係多個胃都食唔掂。洋蔥包熱辣辣,外脆內軟,加埋香滑牛油,我用黎點龍蝦湯亦得,一樣惹味,巨型到4個人share 一個都得。龍蝦湯好creamy 又香濃,仲有舊龍蝦肉,肉質軟腍。龍蝦尾肉質唔笠爽口,但個味幾好。Crab cake 係成舊都係蟹肉,好鮮味,加埋個醬微酸,好開胃。不過係咁食都會覺得鹹,配埋淡口d既薯蓉一齊食啱啱好!珍寶露筍不過不失,我略嫌油咗d,愈近根部就愈腍,一條露筍都可以食到唔同口感,面
3 個甜品,真係多個胃都食唔掂。
珍寶露筍不過不失,我略嫌油咗d,愈近根部就愈腍,一條露筍都可以食到唔同口感,面頭既應該係黑醋汁,酸酸地配搭幾好。
最signature 既係T-bone stick,但我反而鐘意ribeye多d,2樣都係medium rare,但ribeye係超級鮮嫩,咬落d肉汁係口入面氾濫,食到停唔到口。
T-bone 食落感覺似係煎香咗再拎去焗,雖然係medium
rare,但明顯比ribeye熟d乾身D,但牛味香濃。
P.S. 如果係birthday celebration, 餐廳仲會有少少野送返比食客tim~