2018-11-05 5149 浏览
今晚朋友约我去铜锣湾这餐厅晚饭,我问朋友去食乜嘢? 佢神秘话去到就知,一到步,见到有食客喺度食鸡,我就答系一间韩式餐厅,朋友笑笑口话: Bingo!!餐厅面积都几大,因为佢系一个长方形嘅格局,望落去都几阔落,楼底高,坐得舒适。今次朋友话唔食鸡,食其他风味嘢,我举脚赞成,因为若然每次都食鸡就会变得冇乜新意,我们先叫两杯特饮,分别系蓝柠檬同埋水蜜桃碳酸水,颜色抢眼,酸酸地几开胃醒神。烤肉嫩豆腐火锅$160大概就是中餐的杂菜煲吧?!有蔬菜、韩式粉丝、豆腐、烤肉,还要一大嚿红红的辣膏。这个火锅递上的时候仍然系清清地嘅颜色,当那够辣酱溶在汤中,一瞬间就变到成个红红的汤,慢慢地滚起就更似火山爆发般澎湃。烤肉出奇地好味,热豆腐也很嫩滑,粉丝软身而不硬,整道菜式是惹味十足,拿来送饭一流,食多几碗都得。吞拿鱼沙律紫菜包饭$68服务员说有六件,但我们得两个人,以为食完会很饱,不过送来的时候,每一件的size都不是太大件,逐件逐件很快就食完,我觉得这道菜清清地,有淡淡吞拿鱼和沙律的味道,清新之选,不错。猪脚$240猪脚有点干身,不是太重嘅猪肉味,反而点了一些辣酱更惹味,将生菜包著洋葱、蒜片、红色萝卜片,再放

烤肉嫩豆腐火锅$160

吞拿鱼沙律紫菜包饭$68

猪脚$240
猪脚有点干身,不是太重嘅猪肉味,反而点了一些辣酱更惹味,将生菜包著洋葱、蒜片、红色萝卜片,再放两片猪脚肉一啖咬落去,好有不同的层次口感,食得滋味。

今次无叫炸鸡一样食得过瘾,啱晒我呢啲比较钟意重口味食物嘅人,一于下次再约朋友食过。

• 海鲜嫩豆腐火锅