2023-10-20
好耐冇食過鐵板燒,又喺最就腳嘅銅鑼灣搵到呢間本命! Dinner set menu都係$788@ 又有龍蝦飽魚,又有和牛,看似好抵食,一於嚟試一試。餐廳分咗兩個設計style,一邊係木系style,一邊係暗黑style~ 同樣都係可以睇住廚師表演嘅吧枱位置,食鐵板燒,我自己心目中其中一個主菜,就係可以欣賞埋廚師即席喺你面前烹調,確係一種鐵板燒獨有嘅視覺享受。Dinner set menu好豐富好完整,前菜﹑海鮮﹑和牛﹑炒飯﹑甜品,樣樣都有齊。沙律前菜北海道帆立貝 配 冬瓜蜆肉湯帆立貝兩邊煎得金黃帶脆口,冬瓜蜆肉湯清甜,有提鮮效果!銀雪魚 配 蘑菇汁我會命名為「起飛吧銀雪魚」嘅一道菜,廚師將魚皮起咗出嚟,煎後烘乾,變得薯片般脆口。銀雪魚魚油香濃﹑魚肉嫩滑,成件事加埋太好食了吧~南非鮑魚 配 瑤柱松葉蟹汁大大隻新鮮南非鮑魚,好surprise煎完嘅鮑魚都仲好軟糯口感,完全唔乾,配瑤柱松葉蟹汁又係成功將鮮味level up!龍蝦 配 牛油龍蝦膏醬汁見到廚師碟龍蝦膏已經流晒口水,用龍蝦膏煮出嚟嘅醬汁勁rich仲有少少起沙感覺,加埋煎到金香嘅龍蝦本尊,perfect池~~匈牙利鵝肝拼焦糖蘋果 配
沙律前菜
北海道帆立貝 配 冬瓜蜆肉湯
帆立貝兩邊煎得金黃帶脆口,冬瓜蜆肉湯清甜,有提鮮效果!
銀雪魚 配 蘑菇汁
南非鮑魚 配 瑤柱松葉蟹汁
龍蝦 配 牛油龍蝦膏醬汁
匈牙利鵝肝拼焦糖蘋果 配 意大利黑醋
只要你筷子功夠好,將鵝肝加焦糖蘋果一次過夾起,咬一啖,包你神魂顛倒,超級超級正!!
牛舌芯﹑鹿兒島和牛
厚切牛舌芯﹑鹿兒島和牛煎好再切成一口size,又juicy又有牛香!
龍蝦湯
先前起咗用嘅龍蝦身同頭,就拎去加料煮成呢碗龍蝦湯,鮮味好飲~
炒飯
一餐鐵板燒去到尾聲,唔少得一碟炒得金黃色又粒粒分明嘅炒飯,加上廚師整個炒飯過程,真係好好睇~ 呢個炒飯,唔使講咁多,淨係睇相都知佢咩料啦!
焦糖多士﹑焦糖雞蛋布丁
最後,以甜美作結。
完整又美味嘅一餐鐵板燒,$788@真心超抵食! 想食鐵板燒又唔想洗過千蚊一個人,要bookmark定呢間 – 本命 !