一心諗住今日晏晝可以食放題, 點知收到call晏晝丫妹要interview。為咗唔想令我失望, 丫妹話今日食晏佢請! 被帶到銅鑼灣一間日式燒肉餐廳, 原來呢度lunch除咗供應set lunch, 仲有60分鐘限時任食燒肉迷你放題!!每位$158 (另加一), 自選+$20/位升級無限任飲汽水、果汁。迷你放題每位可選刺身/海鮮併盤。我倆都揀咗刺身併盤, 包括有三文魚、帶子、甜蝦、北寄貝, 每客各兩片。刺身質素唔差, 鮮味唔腥, 過下口癮都唔錯。所有任食款式scan QR Code落單, 限時只有60分鐘, 店員上菜都幾快又冇漏單。燒肉方面有豬、牛、雞, 牛類比較多, 肉類都有調味選擇, 分別為原味/鹽味/醬油/仙台味噌味,頂級美國牛柳封門柳: 最值得encore嘅一款牛! 牛脂不算多, 但分佈平均, 質地林, 牛味濃郁。美國牛板腱、美國牛肩胛肉眼: 牛脂較少, 肉質比較實一點美國牛舌: 薄切烤至金黃, 黑椒比鹽味惹味一點點。豚腩肉: 肥瘦比例均一, 烤後迫出了部份油脂, 甘香細膩雞柳: 肉質嫩滑, 醃得入味牛油栗米: 將粟米燒後再自行將牛油粒搽上表面, 清甜又富有牛油香。蝦天婦羅: 炸

迷你放題每位可選刺身/海鮮併盤。

美國牛板腱、美國牛肩胛肉眼: 牛脂較少, 肉質比較實一點

美國牛舌: 薄切烤至金黃, 黑椒比鹽味惹味一點點。

豚腩肉: 肥瘦比例均一, 烤後迫出了部份油脂, 甘香細膩
雞柳: 肉質嫩滑, 醃得入味

蝦天婦羅: 炸皮鬆脆, 賣相好似好大舊, 事實係炸皮同蝦分離, 蝦不算肥美, 但略爽。

芝士年糕: 外層鬆軟, 入面芝士軟棉, 有淡淡芝士香。

我地飲咗兩款juicy, 分別係蘋果汁、菠蘿汁,
冰凍大大杯, 邊食烤肉邊飲就岩哂!

一個鐘放題, 食得有d趕, 對於好似丫妹一向食野快嘅人黎講, 極速狂掃絕對係抵食冇問題!
2021-08-27