2022-08-17
今日夜晚想食韓國野, 觀塘韓國餐廳有唔少, 當中頗有名氣就係今次呢間小火焰韓國餐廳, 亦都吸引左今日想平食炸雞既我再次光臨。夜晚7點幾到, 已經9成滿(平時lunchtime 更加唔使講)。餐廳用QR code 落單, 方便快捷, 我地叫左個韓式甜辣年糕炸雞(半份) 同埋石鍋蟹籽彩雲拌飯。除左主食, 仲有D 特式飲品, 我地叫左藍柑白桃梳打。石鍋蟹籽彩雲拌飯一上菜已經比熱辣辣既"炸炸聲" 吸引, 有唔同顏色既配料, 青瓜絲, 黃蘿蔔, 菠菜, 菌類等等, 再加埋蟹籽撈埋一齊食, 感覺夠哂健康。同時有附上秘制辣醬, 食唔到辣千其唔好落哂, 係好調味同時亦都好辣。材料夠新鮮, 配飯已經食到材料既鮮甜。石鍋亦夠熱, 食到好多飯焦, 絕對係飽食又健康之選。韓式甜辣年糕炸雞(半份)唔好睇少半份, 一男一女既食量都食唔哂。落左單之後大概等15 分鐘先上菜, 即叫即整。一上菜聞到甜辣醬既香味。餐廳都好有心比即棄手套食雞。但D 雞用左手套依然好熱, 小心翼翼食。雞有兩隻脾,兩隻雞胸。甜辣味好濃好入味。甜味因為少少辣更加調味, 雞肉好嫩好juicy, 外皮炸得有D 焦脆, 夾埋食好惹味。因為食得太辣,
石鍋蟹籽彩雲拌飯
韓式甜辣年糕炸雞(半份)
因為食得太辣, 叫左杯藍柑白桃梳打。梳打藍白為主好有少女心, 同埋係連埋成枝梳打水比你, 好抵飲。梳打水牌子比較少見, 但又幾好飲喎。唔會死甜, 酸酸地夠清新。