2022-07-06
「志Kokorozashi」係我一個好鍾意食omakase嘅friend介紹俾我嘅舖頭,total食過六次由於拖延症嘅理由依家先終於寫食評,食過四次lunch兩次night,當然compare午市晚市性價比lunch抵食夾玩冇得彈啦Menu:seasonal omakase 13品 $580 / omakase sushi set 13/10貫 $350/300 omakase sashimi set 7點14切 $300由於季節性選材問題佢嘅有時lunch用嘅材料都唔係特別高級或處理得好,呢部份留返詳細食評再討論,會寫返上年第一次大概October November左右食既$580 13品當時我揀咗seasonal omakase 13品同行朋友啱啱食完嘢有啲飽就揀咗omakase sashimi set第一樣:茶碗蒸(燉蛋),起手茶碗蒸同埋麵豉湯、雪糕都係唔計入十三品入面嘅,所以如果計埋呢幾樣總共有十六樣,首先蛋汁同埋湯汁呈現分離狀態,食到最尾個底有bubble maybe唔係師傅睇住黎整,食得出用蛋味濃郁嘅蛋但可能佢蒸嗰陣個底接觸左水,茶碗蒸有bubble係呀好低級嘅日本餐廳都唔
第一樣:茶碗蒸(燉蛋),起手茶碗蒸同埋麵豉湯、雪糕都係唔計入十三品入面嘅,所以如果計埋呢幾樣總共有十六樣,首先蛋汁同埋湯汁呈現分離狀態,食到最尾個底有bubble maybe唔係師傅睇住黎整,食得出用蛋味濃郁嘅蛋但可能佢蒸嗰陣個底接觸左水,茶碗蒸有bubble係呀好低級嘅日本餐廳都唔會犯嘅錯🤷♀️🤷🤷♂️
1. 油甘魚刺身
2. 劍魚腩刺身
3. 半熟鴨胸去左幾次就知這個和食係Kokorozashi signature menu but the sauce too sweet too heavy taste. Not for me
4. 銀鱈魚處理得非常好,肉質細嫩鮮滑,應該有熟成過,本回合除海膽魚子杯外我個人favour
5. 金目鯛壽司其實Oct Nov應該唔算係金目鯛當造,食得出新鮮,因劃上唔少刀花處理得宜肉質爽彈,呢一種刀花係之後再去果幾次已經Hea咗好多
6. 赤貝completely my personal fault cos I didn’t said I don’t eat any kinda shellfish對我來講食唔到任何鮮味只有腥上加腥
7. 松葉蟹Nov北海道北太平洋解禁,正好遇著松葉蟹當造,肉碎compactly口感緊實、鮮甜,回味無窮
8. 稻草燒炙鰹魚雖然我食唔出稻草味(?),但我食得出這一塊炙燒鰹魚背後嘅多重處理手法,鰹魚配清爽柚子汁加上炙燒每一步都perfect match
9. 灸燒腦天 吞拿魚天靈蓋位,成條魚應該得兩三舊,滑身味淡,熟成完之後用灸燒逼出油脂會更重吞拿魚鮮味
10. 灸燒鰈魚邊 肥靚正,入口即溶
11. 生蠔 my personal issue again 應該俾咗friend食
12. 三文魚子馬糞海膽杯正到冇得彈,亦都係十三品既lunch time最後一次有三文魚子海膽杯啦,之後我食過幾次全部都係淨海膽杯,馬糞海膽鮮到甩頭髮(一種誇張修辭手段)
13. 蔥拖羅手卷
14.麵豉湯