2021-04-04 871 浏览
平时下午茶tea set食唔少,打边炉版就真系第一次!宽巷子嘅「子午后•百艳茶宴」($580/2)造型已经够吸引,仲要有唔少创意料理,绝对唔敷衍~事前book位要特别讲定window seat (得3张枱),就可以欣赏埋海景景色,几写意!等我介绍吓三层嘅美食,全部都系渌落去个锅度㗎!

上层:澳洲和牛牛舌花、墨鱼朵花、以及松板枝香花中层:(创意料理) 怀旧台式月饼糕、糖葫芦、墨条牛轧、凤梨酥、菠菠糖下层:花团锦簇蔬菜加钱叫咗鸳鸯锅,咁就一次过可以试哂佢2个汤底:「东方美人」(滋润猪骨浓汤)同「元珠小染」(小辣)~汤底都几好饮,入面都已经有啲料~店员有讲解边啲要渌几耐,临尾先食个牛舌花因为要等佢解冻,同埋个糖葫芦因为佢出面层糖会溶而「污染」个汤底~出奇地食物质素几好又新鲜,连啲菜都好味!创意料理睇落好得意,但要渌落去就觉得奇怪-月饼糕渌耐咗所以烂烂地,入面食落似咸水角个馅;糖葫芦入面其实系海虾+猪肉;墨条牛轧就系墨汁+花枝+鸡软骨;凤梨酥系豆腐+虾+猪肉+花枝滑等等(但真系食到啲甜甜地菠萝咁嘅嘢,几有惊喜);菠菠糖就系豆皮+白芝麻+菠菜~ Overall都唔错,值得一试!另外有玫瑰高山清
等我介绍吓三层嘅美食,全部都系渌落去个锅度㗎!

上层:澳洲和牛牛舌花、墨鱼朵花、以及松板枝香花
下层:花团锦簇蔬菜

创意料理
菠菠糖

另外有玫瑰高山清茶同一个fancy嘅凤梨酥做甜品~成个set都对得住佢嘅价钱,环境舒适又坐得舒服!如果唔想食甜点tea set,都可以试下呢个,有啲新意!

题外话/补充资料: *tea set需提前一天预订 *升级鸳鸯汤底加$100 *供应时段为星期一至星期日的下午3时 - 5时30分 *另收加一服务费