2024-02-19
#20240215 💛📍 餃子堂 觀塘敬業街55號皇廷廣場地下4號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#手工香菇上素餃 $32💭 呢度啲餃全部已經預設左煮法,唔似得出面有啲舖頭可以揀湯定煎,而呢款係蒸既🥟入面個餡係重蒜味既炒菇,味道帶啲西式feel,無想像中既素餃咁寡🧄.#手工芫茜鮮肉餃 $45💭 每款餃都係6隻,睇落好似好少咁,但其實隻隻都大大隻,而且咬落都好實淨,千祈唔好眼闊肚窄做大晒鬼😂呢款重茜味,最抵讚係佢即使係湯餃但都仲保留到新鮮脆脆地既口感,唔會浸淋左🌱.#手工荀尖海帶牛肉餃 $42💭 同樣都係湯餃,不過呢個有啲失望😞廚師包餃果陣好似唔記得左落荀尖咁,完全食唔到🙈而海帶個味又太出,搞到個餃有陣滑潺潺既感覺,唔太岩🐷既口味🙈.#老火燉湯 +$15💭 原先以為加錢係取代左本身個湯底,點知係另外再有一盅燉湯,咁$15真係超抵🤑本身湯餃個老火湯都算出色,不過燉湯出現左贏晒,好清澈望到真材實料,有肉有藥材非常好飲😋.#香辣爽脆魚皮 $30💭 係白灼魚皮既口感,爽口好似食緊海蜇咁🪼但個辣係川辣既程度,真係唔太頂得順🥵自問唔食得好辣既朋友要慎重考慮注意下⚠️.#鮮蝦麻辣燒賣 $30💭 食完
📍 餃子堂
#手工荀尖海帶牛肉餃 $42
#老火燉湯 +$15
#香辣爽脆魚皮 $30
#鮮蝦麻辣燒賣 $30
💭 食完魚皮辣到有啲陰影🌶️點知呢個麻辣無咩料到,有麻辣香但唔會搞到個咀痺晒果隻👄size貫徹左佢作為豪隍副線既印證,大大粒酒樓既風味,正正常常啦~
#觀塘美食 #觀塘黃店 #🐷在觀塘 #🐷_食