2018-10-02
抬頭望雨絲,夜半翻openrice,食家筆跡轉處,談論昨日往事,如何讓你知,食得開心真寫意,最寂寞夜深人靜陪念掛時.....唔洗念掛啦!直情走去食咪得囉!我帶著情義,一絲絲悽愴,來到筷子記,大家可能心諗,食碗粉啫洗感慨!錯!哩碗粉,唔係普通嘅粉,而係.....想當年,做𡃁時,都十年前,係中環打等,堪稱中環古惑仔,周圍R撈,同大佬並肩作戰,日日筷子記,有日,心血來潮問大佬:點解要撈粉?大佬:R撈,得左,就要撈得起。嘩!大佬!實在太感動喇!太有寓意喇!太好喇!於是每日如是,九唔搭八之中又好似知佢講乜,或且哩種就係叫默契,之後跟佢,齊齊做粉人,直至轉左工。今日再食,唔食粉食米線,唔係因為做線人,純粹口味轉左,始終要成長。環境:一字記之曰小。下午茶餐三餸,$33,瑞士雞翼、豬大腸、馬交魚羹+米線。沙茶醬撈米線,大量沙茶醬,米線滑,每一啖都食到豐富沙茶醬,個沙茶醬好香,少辣,少鹹、少甜,隱匿有花生及鮮味夾雜,好美味呀!瑞士雞翼,我鍾意食,滷水入味夠甜咬落鬆化,正!條蕩氣迴腸嘅豬大腸, 口感蔫韌,滷水入味夠甜,讚!馬交魚羹,一野啪落食,鮮爽,掂!凍咖啡,踉餐+$3,茶記味道,香濃味!回味+食記又砌
環境:一字記之曰小。
下午茶餐三餸,$33,瑞士雞翼、豬大腸、馬交魚羹+米線。
瑞士雞翼,我鍾意食,滷水入味夠甜咬落鬆化,正!
條蕩氣迴腸嘅豬大腸, 口感蔫韌,滷水入味夠甜,讚!
馬交魚羹,一野啪落食,鮮爽,掂!
凍咖啡,踉餐+$3,茶記味道,香濃味!
回味+食記又砌夠200字!