又到一年一度既黯然销魂月,每年都会订坐爆满,有幸被友人邀请,呢个黯然销魂饭一年只卖一个月,每日只卖100份。先黎比返个Operation Manual比大家了解返个真正食法,因为我深信好多人未必知。首先上左个汤,汤头清澈,羊肚菌同螺头鲜美鸡肉唔柴,好饮。羊肚菌螺头炖鸡头盘虎爪金龙,一只大虾两个做法,虾头用黄金虾做法,酿有虾滑,虾身用炒既方式伴有椒丝,虾既新鲜度ok,虾头香口,虾身肉弹牙。虎爪金龙主角登场,呢个黯然销魂饭3.0既用料好讲究。蛋用日本鸡蛋,蛋既煎法都好讲究,值得一赞系煎只蛋既技巧,蛋黄流心,蛋白熟度岩岩好,而蛋边有d㶶边,完美,一笃开已经有浓烈蛋香。饭系用泰国米,而且冇沟其他米,口感烟韧。菜心当造,唔老又爽甜。之后用成只蛋同本身有烧猪油既饭同少量生洋葱完全捞匀,令蛋黄分布每粒饭,整个配合蛋同烧猪油既配合不得之了,好食。主角中既主角叉烧,叉烧系用梅头,有两旧大大旧,肥瘦适中伴有蜜汁,我个两旧相对就少d㶶边,一啖咬落去非常有满足感,肉质唔韧,冇得输。黯然销魂饭3.0食完黯然销魂饭都已经相当满足,最后上埋甜品黎个happy ending。金腿玫瑰酥系第一口咬落去有玫瑰既清香,配合

首先上左个汤,汤头清澈,羊肚菌同螺头鲜美鸡肉唔柴,好饮。

羊肚菌螺头炖鸡

虎爪金龙

主角登场,呢个黯然销魂饭3.0既用料好讲究。

饭系用泰国米,而且冇沟其他米,口感烟韧。

菜心当造,唔老又爽甜。

黯然销魂饭3.0

金腿玫瑰酥系第一口咬落去有玫瑰既清香,配合金华火腿同酥皮个人感觉唔太夹,呢个有d美中不足。

大红袍茶皇糕食落口冰凉口感加上满口茶香,呢个甜品几唔错。

另外个绿豆沙都唔错,最后极满足。

金腿玫瑰酥+大红袍茶皇糕

绿豆沙

影相技巧唔好请见谅,总括黎讲,性价比尚算ok,其中煮既技巧系我心目中加分最多,10分满分我比9分。
期待黎紧既变奏版

2019-09-19