牧羊少年咖啡馆相信好多香港人都食过,最近佢哋嘅分店开到铜锣湾FashionWalk,装修型格富时尚感,平日夜晚堂食人流好多,餐厅外长期排着队。再要加上佢系黄店💛,就算多人都要帮衬下啦。📍黄金咸蛋忌廉凤尾虾意大利粉($108)Tiger Shrimps Spaghetti in Salted Egg Yolk & Cream Sauce 意粉未上到枱已经好香奶味,酱汁非常浓厚,仲落咗少少咸蛋黄碎,有沙沙哋嘅口感🐣,唔会过咸但有强烈嘅咸蛋味。意粉冇煮得过腍,有咬口再加上翠玉瓜粒,另外旁边有四只大虾🍤,质感爽口弹牙调味适当,非常不错👍🏻。.📍千岛海鲜薄饼($138)Seafood Pizza呢度嘅Pizza薄身饼皮🍕,口感偏硬脆,加上几款芝士🧀、墨鱼仔🐙、蟹柳同虾🦐做配料。墨鱼薄脆、虾肉弹牙,可惜两者冇做调味,未能够融入Pizza之中☹️,整体味道比千岛酱所主导。老实讲草根偏向钟意烟韧嘅饼底,另外海鲜份量比较少,有改善嘅空间。.📍炙烧荷兰汁猪肉扒($78)Grilled Pork Chop served with Hollandaise 猪肉厚切, Juicy又唔油腻,猪扒表面煎香中间肉质柔软

📍黄金咸蛋忌廉凤尾虾意大利粉($108)

📍千岛海鲜薄饼($138)
Seafood Pizza

📍炙烧荷兰汁猪肉扒($78)
猪肉厚切, Juicy又唔油腻,猪扒表面煎香中间肉质柔软有弹性🐷,完全冇嚡口嘅感觉,而且有少量香茅味🌿。表面再淋上荷兰汁,荷兰汁做得挺身滑溜,颜色好靓💛,最后再用火枪烧过🔥,估唔到个酱同猪扒有几夹🥰,而且猪扒有两块,食得过啊!

📍日落巴黎-香蕉朱古力窝夫配朱古力雪糕2人用($108)
Sunset in Paris - Banana Waffle with Chocolate Ice-cream)
窝夫有四件🧇,旁边配有两球朱古力雪糕🍨,香蕉🍌同Cream🍦 ,窝夫厚身,食落松软有蛋香🥚,唔会令人觉得饱腻。雪糕朱古力味浓郁,再淋上朱古力酱🍫,好好食啊!份量唔少,两个女仔share就啱啱好啦❤️!

📍杂莓芝士蛋糕($42)
Berries Cheesecake
蛋糕上层铺上杂莓🍓,酸味突出,中间夹住嘅海绵蛋糕比较嚡口🍰,同时Cheesecake嘅比例较少,突出唔到Cheesecake软滑嘅感觉,味道一般。

📍朱古力芝士蛋糕($42)
Chocolate Cheesecake
朱古力Cheesecake就出色好多🍫,朱古力浓郁而且质感滑溜,绝对能够满足到朱古力迷嘅喜好,呢个值得去食!

呢间分店都保持到水准,咸点甜点都味道唔错,去开铜锣湾都不妨试一试🥰。