我自細好鍾意食石磨腸粉~可惜元朗賣親石磨腸嘅店,清一色係藍🤢​作為腸粉控,我只能誇區覓食了🤢​石磨腸粉香港買少見少~鳳鳴嘅腸粉又平又夠傳統~非常推薦~所有Order都係即叫即蒸,夠晒新鮮 !其中,我至愛鳳鳴石磨腸粉啦!佢哋除咗用傳統嘅白米,仲會用黑米及紅米去磨製米漿,所做出嚟嘅腸粉唔止米香十足,仲高纖養顏~加上即叫即蒸,夠晒新鮮滾熱辣,次次都令我回味十足!​話說,最近鳳鳴仲喺黃埔開咗新分店!終於唔洗山長水遠入觀塘食!內心都不禁撒花!🤑今次嚟到,當然一口氣點晒佢哋嘅人氣之選!😍​​石磨黑米蟲草花蝦米腸🐛🌺​黑米腸呈紫色,真係好特別!佢嘅米漿係由黑米及紅米混合打成,雖則高纖,但口感一啲都嚡口,據老闆講,要令紅黑米有滑溜口感,必須用石磨反覆打磨2-3次,工序一絲不苟。另外,腸粉上有大量蟲草花及蝦米,好有咬口,一份都係廿五蚊咋!性價比好高!​石磨雞蛋豬肉腸🥚🐷​呢款腸粉幾乎我每次嚟都會點!可以話係我喺鳳鳴入面嘅至愛!腸粉內均有一層雞蛋,米香加上蛋香,味道勁夾,質感滑溜得嚟唔會太黏口,真係好正~!其次,腸粉仲有大量半肥瘦碎豬肉,好足料,食完都幾飽足!石磨韭黃雞絲腸🐔🌾​韭黃同雞絲真係絕配,韭黃嘅
作為腸粉控,我只能誇區覓食了🤢​
石磨腸粉香港買少見少~鳳鳴嘅腸粉又平又夠傳統~非常推薦~
所有Order都係即叫即蒸,夠晒新鮮 !
​石磨黑米蟲草花蝦米腸
​石磨黑米蟲草花蝦米腸🐛🌺​
石磨雞蛋豬肉腸
石磨雞蛋豬肉腸🥚🐷​
石磨韭黃雞絲腸
石磨韭黃雞絲腸🐔🌾​
韭黃同雞絲真係絕配,韭黃嘅辛香味可以去除雞肉腥味,加埋中心少少半溶嘅腸粉漿,味道真係唔錯!不過,同雞蛋豬肉腸一樣,味道偏淡,唔加豉油會有啲Dry~​
豆漿、竹蔗茅根、羅漢果水或紅棗桂圓
各式飲品🥤​
黃埔鳳鳴仲提供4款自家制飲品,分別有低糖豆漿、竹蔗茅根、羅漢果水及紅棗桂圓等等,盡量用食材自身嘅甜味去取代白砂糖,相對廢水健康得多!其中,我最愛紅棗桂圓,補血又健脾胃,熱辣辣飲一支都幾解暑。​
P. S. 我真係好鍾意鳳鳴嘅腸粉醬汁及配料,分別有芝麻、麻油、炸蒜、莞茜、指天椒,以及麻香汁等。其中,麻香汁係佢哋自家配制,隻味好似麻辣雞湯,加落腸粉卻意外地合拍,好惹味!每次都狂叫姐姐加好多,希望佢唔好介意,哈哈🤤​
2020-07-02
15 分钟 (外卖自取)
​石磨黑米蟲草花蝦米腸
石磨雞蛋豬肉腸