2019-04-07
熙來攘往既通菜街,一向都係香港交通集散地,各路紅van,巴士聚集,去邊度都咁方便。各式各樣食店亦林立,如果要話香港係不夜天,呢度就最能夠代表。🌃一個人無聊閒逛信和,潮特,緬懷舊日既少年時代。來哥都係日本偶像迷,哥時無話毒唔毒撚,鍾意就鍾意,唔會有咁多標籤🏷️行完一輪,預備搭車返歸前搵食,就見到呢一間舖,裝潢幾得意,個feel好懷舊,原來係太子我試過既同名車仔麵,黎左旺角,相信係佢哋分店,於是就試一試。設計都係好有舊日香港屋邨風格,對於屋邨長大既來哥真係親切感一流。今次試左菠菜麵,比較看似健康d既選擇,畢竟人大左都要注意一下,配以較邪惡既豬紅豬皮,加埋牛爽,牛爽據報係牛舌中間位置,比較少有,爽脆既口感,唔錯,豬皮亦好有咬口。可能係沉醉左係舊時香港環境入面,就算係一個人,簡單食碗麵,都唔覺得孤獨,仲有少少浪漫feel順帶一提,呢邊鋪面比較大,亦有上下層,等候時間亦相對短d。