2011-12-01 280 浏览
呢个星期一老友难得一聚,不得不纪录一番,一行九日平日都好难将埋食个饭,我估呢个组合都有五六年未试过了﹗地点在太子荔枝角道的珠江酒家,老店格局,楼分两层,麻甩佬味甚浓,地铺位不多,我们被安排在上层﹗呢晚热闹又开心,高谈阔论倾近况外,咩都试下﹗黄金墨鱼,用既系大大片厚肉既墨鱼块切粒﹗睇落上色不深,不过吃下阵阵蛋黄香,墨鱼新鲜厚肉有嚼劲,好味道﹗炒蚝爽,呢度既名菜﹗食落味道是蚝仔,以炸粉包住粒粒蚝仔再椒盐炸香,炸得外脆内软,与啤酒是无敌组合﹗及后再来多川辣的,辣辣地更形惹味﹗胜瓜蝴蝶腩,件件蝶腩均附著爽腩,既爽又浓牛香,兄弟们也说不错﹗一向都不吃内脏,不过呢度推介的特别多。之后介绍好几碟都无我份,评语是兄弟给的﹗豉油王鹅肠﹗用的是鲜肠,附著厚厚的肥膏,兄弟说是男人极品﹗山猪煲﹗山猪皮厚,咬下满是胶质,肉味特别,与平日吃的猪肉不大相同﹗尖椒炒猪皮,兄弟话猪皮好似韧左o的,唔够爽口﹗冻花甲,垫底是拍黄瓜,洒上辣汁,香口鲜味﹗不错呢﹗蒜芯炒腊肉,蒜芯香甜爽脆,不过腊肉有朕化学味﹗鸭下巴,又无我份,佢地唔洗三分钟就抢哂,好味程度可知一二﹗小炒王,唔够干身,食材种类亦不够出面坊间的多,麻麻地﹗炒鱼面,

呢晚热闹又开心,高谈阔论倾近况外,咩都试下﹗
黄金墨鱼粒,好味
黄金墨鱼,用既系大大片厚肉既墨鱼块切粒﹗
蚝爽,叫川辣的更惹味
炒蚝爽,呢度既名菜﹗
及后再来多川辣的,辣辣地更形惹味﹗
蝴蝶腩

一向都不吃内脏,不过呢度推介的特别多。
鹅肠新鲜的,肥美
之后介绍好几碟都无我份,评语是兄弟给的﹗豉油王鹅肠﹗
用的是鲜肠,附著厚厚的肥膏,兄弟说是男人极品﹗
山猪煲,有特色
山猪煲﹗
山猪皮厚,咬下满是胶质,肉味特别,与平日吃的猪肉不大相同﹗
炒猪皮
尖椒炒猪皮,兄弟话猪皮好似韧左o的,唔够爽口﹗
凉拌花甲
冻花甲,垫底是拍黄瓜,洒上辣汁,香口鲜味﹗不错呢﹗
蒜芯腊肉
蒜芯炒腊肉,蒜芯香甜爽脆,不过腊肉有朕化学味﹗
鸭下巴
鸭下巴,又无我份,佢地唔洗三分钟就抢哂,好味程度可知一二﹗
小炒王唔够干身
小炒王,唔够干身,食材种类亦不够出面坊间的多,麻麻地﹗
鱼面普通
炒鱼面,现成鱼面,简单无咩特别﹗
川辣鸡
川辣鸡,未吃已闻到阵阵辣香,肉厚大件,干身,唔错﹗

最后呢个应该系猪润,兄弟话味道只系一般,食左一半都唔错就弃之......
整体来说食物好坏参半,可以一试,但未必样样如意﹗

最后饮天三十几支啤酒,位位都系百五蚊,抵﹗

不过麻甩佬有样好,呢度啤酒抵又唔见有控烟办,心照,大家明架啦﹗
等候时间
10 分钟 (堂食)
庆祝纪念
纪念日