2020-07-06 44 浏览
見近排冇乜食泰國菜,同埋天氣都比較熱,所以都諗起食泰國嘢比較開胃,就去咗尖沙咀新泰東南亞餐廳,我哋叫咗個日本南瓜焗海鮮飯、燒原隻魷魚 、麵包焗咖哩軟殼蟹、同埋一杯芒果沙冰。今次第一次食日本南瓜焗海鮮飯,d飯釀係個南瓜入面有濃濃嘅南瓜味,入面d南瓜肉都可以拔出嚟食,都焗到好冧好香,南瓜味加埋海鮮嘅味滲曬入飯度食,加上表面有好多芝士醬,呢個係必食之選。而原隻魷魚就燒得好香,點酸辣汁食好開胃。而最後個麵包軟殼蟹又係十分好味,始終覺得新泰嘅咖哩好好味,d麵包索咗啲咖哩汁食超惹味,軟殼蟹又多又香脆,點埋個咖哩汁食又係啖啖鮮味。而最後個芒果沙冰就最啱夏天飲又解渴,食完曬嘢飲返杯芒果沙冰,好似都幫助容易都消化。