2021-05-20 134 浏览
吃货日常❤️ 「G Place」位于尖沙咀嘅一间私房菜地铺,系佐敦港铁站行过去大概6分钟嘅步程🙂餐厅提供多国菜式选择,而且要食到都唔易架!最少要提早一日book,如果公众假期前夕,更加要两日前book定😙每月餐厅都会有一款指定menu🍽为咗能够提供最好味嘅食物质素,餐厅一般都会要求喺预约嘅期间食客拣定要咩菜式😆😆💖Cold Appetizer:非洲古斯米沙律一种叫 Couscous 古斯米嘅小米,系北非流行的特色食品,常系地中海、意大利南部、北非的一些菜式里出现。小米系生产于印度中东等地,沙律加上青红椒同茄子造成嘅冻盘,食落口有少少微辣,又带有酸酸味🥗同时亦很适合素食人士🥳🥳💖 Cold Appetizer:和风慢煮昆布牛小排(另加$30)用低温慢煮嘅方法,务求令昆布味渗透系牛小排🐂慢煮亦能将每块牛小排做出软嫩口感,味道尝起来较为浓郁,而且甘甜带咸😋😋😋💖Soup:法式龙虾汤🦞(另加$50)系高级餐厅常见嘅菜式,价钱好贵而且份量好少🤩🤩餐厅上菜嘅时候,都有同我哋介绍,佢哋嘅汤全部将材料打溶打碎,非常花时间功夫,所以先可以令到龙虾汤口感啖啖顺滑,香味十足🤤 💖Soup:鲜蚝忌廉汤🦪生蚝营
吃货日常❤️

💖Cold Appetizer:非洲古斯米沙律

和风慢煮昆布牛小排

💖Soup:法式龙虾汤🦞(另加$50)
法式龙虾汤🦞

💖Soup:鲜蚝忌廉汤🦪
生蚝营养价值高,含有有多种维生素。食用生蚝更可防止皮肤干燥,促进皮肤新陈代谢,补充铁质,改善气色☺️☺️生蚝仔肉嫩味鲜,除左可以用来做蚝饼,蚝仔粥或用作配汤或煎炸之外,将生蚝搅拌至幼滑,加入忌廉,变成「鲜蚝忌廉汤」,味道亦都甘香清新,富有丰富美妙的海鲜风味😋😋😋
法式龙虾汤🦞& 鲜蚝忌廉汤🦪

💖Pasta:鲜菇通心意粉
餐厅话所有酱汁都系餐厅自行调较,所以味道更加浓郁而不腻☺️☺️见到每粒通心粉都细细粒,我同朋友都有研究点解会咁细粒㗎呢?🤔因为市面真系见唔到!我哋终于忍唔住问吓餐厅负责人,佢就表示系每粒通粉都逐一切细,令到咬口更加弹牙之余,仲令每粒通粉都可以渗入酱汁味道添😋😋

💖Main course:烟熏伊比利亚猪
西班牙伊比利亚黑毛猪拥有野猪血统,所以肉质较松化,肉味亦都较浓🐷黑毛猪嘅脂肪分布如大理石纹、油润甘香,肉嫩多汁,口感味道远胜一般猪扒,属高级餐厅食材🤩😍虽然每片猪肉都好厚身,但系系一D都唔韧❗️❗️❗️每啖都有啖啖烟熏味道,但又唔会太干身👍👍👍

💖Main Course:烩牛面肉配红酒汁
牛面颊肉入口即溶,肉中间更夹著一层层的骨胶原,简直就系吃肉的享受~肉块被炖到直接用叉就可以轻松分开,柔软多汁,配菜仲有看似薯蓉,其实系芹菜做底😍
烩牛面肉配红酒汁

食物味道👍👍👍👍