前排去Donki買嘢,走既時候見到海之戀地下呢間冰室門口大大個招牌寫住「蛋餅王」x 海灣冰室,鍾意食蛋餅既我即刻比佢吸引到🤩記低左佢搵日黎食。呢間既蛋餅有幾款唔同既口味,有鹹有甜。鹹既最經典既就係芝士肉鬆蛋餅啦,佢仲有香港限定既黯然銷魂叉燒蛋餅😯噱頭十足。不過今次就冇嗌到呢款la。甜既就有巧克力香蕉蛋餅同埋芋泥肉鬆蛋餅。除左蛋餅之外,呢間冰室當然都仲有一般冰室會有既炒粉麵飯、焗飯、鐵板餐、碟頭飯等等。食到勁飽😋1⃣️韓式春川辣雞起司蛋餅($49)就係為左食蛋餅而黎,緊係要嗌蛋餅食啦!見到呢款辣雞起司蛋餅好特別,台式既蛋餅加上韓式既元素,好創新🤩蛋餅王既蛋餅強調係「3分26秒煎出來的金黃色奇蹟」,蛋餅皮係用特有既粉漿比例調製,煎出黎係QQ地煙煙韌韌咁既😌中間既雞係炸雞粒黎,炸雞既韓式辣醬風味唔算突出,冇我想像中咁惹味,而且辣味都好輕微,如果調味再重少少應該會更加正。  2⃣️爆漿起司肉鬆玉米蛋餅($49) 因為想食蛋餅,所以一次過嗌左兩款🙈呢個蛋餅既樣同平時食開既好唔同😳望落似半月型,粟米係連皮煎既,而內餡就夾住肉鬆同埋起司。兩款蛋餅我偏好呢款多啲。果然蛋餅既經典配搭點都唔會輸😚肉鬆起司唔算報餡

1⃣️韓式春川辣雞起司蛋餅($49)
韓式春川辣雞起司蛋餅

2⃣️爆漿起司肉鬆玉米蛋餅($49)

爆漿起司肉鬆玉米蛋餅
因為想食蛋餅,所以一次過嗌左兩款🙈呢個蛋餅既樣同平時食開既好唔同😳望落似半月型,粟米係連皮煎既,而內餡就夾住肉鬆同埋起司。兩款蛋餅我偏好呢款多啲。果然蛋餅既經典配搭點都唔會輸😚肉鬆起司唔算報餡,但係味道好balance,肉鬆都好香唔會結塊。蛋餅皮同粟米結合得好好,食到蛋餅煙韌既質感同時有粟米既爽甜👍要試呀呢款!  不過要提醒一下,呢度既蛋餅份量比起出面其他台式餐廳既多,大家嗌既時候要酌量嗌😂唔好做大晒鬼啊。

3⃣️牛魔王芝士焗飯($68)

牛魔王芝士焗飯
其實本身對呢個飯既期望唔係太高。始終本身純粹係為左個蛋餅而黎😛純粹黎到覺得都要嗌翻個主食食下。不過呢個焗飯帶到驚喜俾我wor!首先佢係即叫即焗,黎到既時候成個鍋仲係熱辣辣🙈芝士同埋黑椒汁份量都好多好澎湃,絕對夠撈曬成個飯!拉絲效果好犀利🤤牛肉係鮮牛肉片,份量好多,食極都仲有,唔會有食完曬啲餸仲淨翻好多飯既情況出現,而且牛肉軟淋好咬,冇乜筋位肥肉,啖啖肉唔錯!

4⃣️粟米魚柳飯($57)
粟米魚柳飯
係想像中既味道,冇乜特別。魚柳份量多,粟米同蛋汁既芡調得略稀,不過撈飯食都唔錯。

5⃣️葡汁焗豬扒飯($57)

葡汁焗豬扒飯
呢度既焗飯真係帶到驚喜俾我!可能因為我係超級芝士控🧀️🤤呢度既芝士真係落得毫不吝嗇,葡汁有椰香,芝士一樣係超多超拉絲😍豬扒有一大塊係面,質素就普普通通。
牛魔王芝士焗飯
葡汁焗豬扒飯