焼肉而今 by 富小路やま岸

Yakiniku JIKON by Tominokoji Yamagishi
之前去过呢间食午餐 觉得质素好好 所以又再食多次😆原来呢间餐厅既和牛系由东京有过百年历史既和牛供应商 「日山蓄产」供应 主要供应萨摩A5和牛 每只牛都有证书🤩A5黑毛和牛既lunch set由$290起 每个lunch set都会有茶碗蒸、昆布豚肉汤、渍物、牛腩大根、芝麻酱沙律、日本米饭🍚 享用完和牛之后仲会有一份黄豆粉蕨饼 十分丰富☺️唯一不足系个炉真系好热 我拎住个夹反几下d牛已经觉得只手熟熟地咁😂😂🍴极上A5黑毛和牛烧肉盛合定食 ($480)和牛总共有10片 份量都唔少😆 4款和牛分别系三角腹肉、西冷、肩胛、牛柳 三角腹肉同西冷既油脂平例极高 雪花十分多 和牛呈淡淡既粉红色🫶 虽然肉味唔太浓 但系入口即融既感觉真系令人欲罢不能🥺薄切既肩胛肉油脂比例无咁高 但系油花分布得好均匀 稍微烧熟之后 都系入口即化 而且肉味比较浓😋牛柳比较厚身 油脂比例最低 肉味浓 有d咬口但系肉质都几嫩滑👍🏻🍴A5黑毛和牛赤身烧肉盛合定食 ($320)赤身顾名思义油脂比例无咁高 但系肉味就会比较浓❤️ 和牛份量同样有10片👍🏻 4款赤身包括有后腰背肉、肩三角、横隔膜、内侧后腿肉后腰背肉同肩三角比起极上盛合既
之前去过呢间食午餐 觉得质素好好 所以又再食多次😆

🍴极上A5黑毛和牛烧肉盛合定食 ($480)

极上A5黑毛和牛烧肉盛合定食

🍴A5黑毛和牛赤身烧肉盛合定食 ($320)

赤身顾名思义油脂比例无咁高 但系肉味就会比较浓❤️

后腰背肉同肩三角比起极上盛合既和牛 明显雪花少好多 牛肉亦都呈深红色 但系始终都系A5和牛 雪花分布其实都好均匀好靓☺️ 我尤其中意肩三角 虽然未去入口即化 但系肉质十分滑嫩 肉味浓得黎 又食到油脂既香味 真系好正🥹🫰🏻

横隔膜同内侧后腿肉都系厚切既 雪花更加少 但系肉味好浓😌 横隔膜几有咬口 有唔少肉汁 都几香👍🏻 内侧后腿肉肉质就比较扎实 我自己就觉得普普通通
A5黑毛和牛赤身盛合烧肉定食

我觉得呢个价钱食到咁高质素既A5黑毛和牛真系性价比几高🫶🏻 大家都不妨去试下😆
A5黑毛和牛赤身盛合烧肉定食
  • A5黑毛和牛赤身烧肉盛合定食