2020-11-12 555 浏览
位于鳄鱼恤大厦呢间「誉宴·星海」饮茶就试得多,今日同朋友嚟试吓佢嘅晚宴,哗!原来晚上来环境比较昏暗,天花嘅灯更闪更亮!真系好似入咗个星海,好浪漫啊💕!我同朋友试佢嘅全包晚宴,$468/每位全包,虽然属于中上价钱,但系真材实料,物超所值!📍烧味拼盘烧味拼盘有白切鸡髀、叉烧、猪腩仔与及芝麻云耳,二人的份量算是非常之足够,白切鸡髀肉质软滑而且有鸡味,叉烧及猪腩仔肥瘦均匀,入口溶化, 十分惹味。📍黑蒜螺头炖鸡汤呢个汤非常之足料,滋润补身,炖汤味道浓郁鲜甜,我忍唔住食晒汤入面嘅材料,有螺头、鸡脚、与及黑蒜!我系第一次饮黑蒜嘅炖汤,黑蒜有很多功效,能预防癌症、预防三高、抗衰老及增强免疫力,黑蒜不单止有益,而且佢嘅甜味能带起成碗汤嘅鲜味!真系无得弹!📍玉环鲍鱼盅呢个鲍鱼算系有睇头,用刀叉慢慢品尝确实滋味,鲍鱼煮得入味而且肉质软滑有口感,相信烹调方面下了不少功夫!加上节瓜及草菇伴碟!真系食到我舔舔脷!📍西施蛋白虾球首先个虾球十分大粒,非常爽口弹牙而且美味,而西施蛋白蒸得非常之软滑,加上上面嘅献汁,配合得好好食!📍福建炒饭呢个福建炒饭真是值得一赞,首先饭上面铺上满满的海鲜与及鸡粒,粒粒带子同虾粒都非常大

📍烧味拼盘
烧味拼盘

📍黑蒜螺头炖鸡汤
黑蒜两头炖鸡汤
黑蒜螺头炖鸡汤

📍玉环鲍鱼盅

📍西施蛋白虾球

📍福建炒饭
呢个福建炒饭真是值得一赞,首先饭上面铺上满满的海鲜与及鸡粒,粒粒带子同虾粒都非常大粒,材料一点都不吝啬,炒饭粒粒分明,加上献汁调味确是非同凡响,我极力推介这个福建炒饭!

📍精选甜品
最后精选甜品系红豆眉豆糕,呢个甜品咬落去少少硬身,而且不会太甜,确是为这个晚餐画上完美句号!
红豆糕

呢间「誉宴·星海」属于中高价路线,但是环境装修十分华丽美观,坐位非常舒适,食物材料名贵,样样都真材实料,而且烹调技巧看得出真功夫,可以说是物超所值!下次我都要同家人再嚟晚饭呢!
烧味拼盘
黑蒜两头炖鸡汤