2018-07-05 296 浏览
最近佐敦嘅老牌酒店逸東酒店嚟個大翻新,唔單止係酒店裝潢唔同,仲新開咗個Food Hall。成間酒店連Food Hall都係採用Loft design,感覺好時尚,仲有間房係俾DJ打碟,不過當晚就未見有DJ註場。坐喺Food Hall再望落下一層,見人地食緊自助餐,又係另一番滋味。視察一圈發現最多人排隊就係Fûhn呢間越南河粉,一於試試。【柚子鮮蝦沙律$75】天時暑熱,先叫個清涼沙律開開胃。份量勁多,鮮蝦肉味道爽甜,細心睇原來已經挑走埋啲蝦腸。柚子肉亦都好新鮮,而沙律菜入面有金不換,又香又爽。落埋個微酸嘅沙律汁就更開胃。【特色牛湯粉(Regular)$98】、【生牛肉、牛筋片拼牛腩邊湯粉(Regular)$88】叫咗Regular都係好大碗。特色牛湯粉材料有生牛肉、牛坑腩片、牛筋片、手打牛丸、牛腩邊、牛柏葉,每樣試過晒都係好高質。生牛肉嫩滑牛味濃;手打牛丸超級彈牙;牛坑腩軟腍兼juicy,牛筋片富口感。材料質素相當不錯。牛肉湯亦都幾清甜,大大碗高質牛肉河都俾我地食到一滴不剩,大滿足。【越式滴漏咖啡(熱)$32】咖啡味濃但實在係甜過頭,要加熱水溝返淡少少先啱飲。【蕃茄沙冰$35】平時間唔中

視察一圈發現最多人排隊就係Fûhn呢間越南河粉,一於試試。

【蕃茄沙冰$35】平時間唔中飲蕃茄汁嘅我,見到餐牌有蕃茄沙冰即刻眼前一亮。一般沙冰都係水果味,蔬菜沙冰我就冇見過,一於叫杯試吓。大大杯顏色比西瓜汁再pink少少,賣相唔錯。飲落係清甜蕃茄味冇酸味,飲得出係新鮮蕃茄整嘅。見我飲得咁滋味,連唔鍾意飲蕃茄汁嘅朋友都忍唔住試咗啖,仲要大讚。必試之選!