2017-08-08
Weekend 不想留在家中,所以便選擇了到中環逛一逛,聽朋友說皇9好像開了一間高質素的咖啡店,於是特別前來一試。咖啡室位於皇9 Galleria 的2樓,位置算係極之方便,因為大部分的金融機構,也是在這個AREA上班的,平日上班時間咖啡店一定多人,今次我WEEKEND到訪,可以避開人群,也實在不錯。這間咖啡店的舖位不算大,只設有一張高枱俾客人放下野,或者黎個快食,不竟香港租金貴,要在中環租一個舖已經不容易,更況大部份中環人也都來去匆匆,所以有一張枱已經可算得上係LUXURY。雖然地方細細,但係店主都去用心去為佢裝飾,在咖啡店的各處放上鮮花,讓客人一邊等咖啡,一邊可以聞到鮮花既香味,暫時RELAX一下。除了主打的咖啡外,也有各式的糕點,輕食可以襯托一下,包括牛角包,朱古力酥,蛋糕仔,MUFFIN等等。而試過各款咖啡如果喜愛的話,也可以買咖啡弄回家自己烹調。咖啡既種類不少,而且價錢合理。點單後,店員便為我烹調咖啡。Iced Caffe Mocha $47今日我點佐我既最愛MOCHA,朱古力既濃度不錯,而且飲得出係純度比較高既朱古力,十分香濃,而咖啡味亦都十分重,基本上飲了兩口已經十分醒神
而試過各款咖啡如果喜愛的話,也可以買咖啡弄回家自己烹調。
咖啡既種類不少,而且價錢合理。
點單後,店員便為我烹調咖啡。
Iced Caffe Mocha $47
今日我點佐我既最愛MOCHA,朱古力既濃度不錯,而且飲得出係純度比較高既朱古力,十分香濃,而咖啡味亦都十分重,基本上飲了兩口已經十分醒神,用作差電絕對一流,不是一般的連鎖咖啡店所能比擬。
Pain Au Chocalat $25
我外賣了一個朱古力酥一試,食落去真係嚇我一跳,因為佢既質感非常鬆脆,很容易會食到一地都係,而佢既朱古力餡料亦都非常多,絕對唔孤寒,每一口香脆既脆皮內都沾滿濃濃既朱古力醬,令我對Pain Au Chocalat有一種新既體驗,感覺飲Chocalate favour 既Croissant。
好多時候一間好既咖啡店,佢都會太focus在烹調咖啡上,而不是太重視其他既層面上,而呢間店既包點絕對俾到我surprise,今日因為天氣太熱既緣故而選了凍咖啡,下次有機會要黎再試下佢地既熱咖啡,試下佢地既拉花手勢同埋咖啡純濃度!