2023-06-23 40 浏览
週日係父親節,乖女同我去食日本嘢慶祝,其餘係家裏大人嘅喜好,我就食乜都冇所謂;該店搵起來有些難道,因為「天悅廣場」所以下意識就先去到天悅廣場嘅門口,然後走入去逐間舖搵,之後又走出去,在青山道逐間舖搵,最後見到地址寫住「營盤街」,於是搵去營盤街,終於搵到該店。店舖面積不算大,有些日式裝修,座位不多,吧枱前面有個牌介紹當日精選。蒜香燒生蠔 $58是該店主打推介的食品,可以選擇生食或燒至半生來食,我哋啲哥哥姐姐梗係熟食啦,而後生嘅當然選擇生食,確實冇介紹錯,蠔身夠大夠新鮮,性價比高,蒜香味道充滿整隻蠔,可以用刀叉嚟品嚐。海膽、吞拿魚腩蓉、三文魚籽、玉子燒 $248又係該店嘅推介食品,海膽可以選加拿大或日本出產,我哋之前在別處試過加拿大出產,味道不合口味,而日本產較鮮甜;海膽新鮮,份量足,以碗盛載,碗底墊有滿滿的米飯,海膽配白飯都非常可口,吞拿魚腩蓉就較失色,若係吞拿魚刺身應該較佳,三文魚籽夠大粒,整體感覺係「鮮」。油甘魚刺身(3片) $42 / 吞拿魚剌身(3片) $48可能係橫街嘅小店,食品都採「大件夾抵食」宗旨,食材就力求新鮮,剌身嘅厚度適中,值得推薦。牛肉稻庭烏冬 $78味道中規中矩,
週日係父親節,乖女同我去食日本嘢慶祝,
其餘係家裏大人嘅喜好,我就食乜都冇所謂;
之後又走出去,在青山道逐間舖搵,
最後見到地址寫住「營盤街」,於是搵去營盤街,
終於搵到該店。

店舖面積不算大,有些日式裝修,
座位不多,吧枱前面有個牌介紹當日精選。

蒜香燒生蠔 $58

確實冇介紹錯,蠔身夠大夠新鮮,
性價比高,蒜香味道充滿整隻蠔,可以用刀叉嚟品嚐。

海膽、吞拿魚腩蓉、三文魚籽、玉子燒 $248

又係該店嘅推介食品,海膽可以選加拿大或日本出產,
我哋之前在別處試過加拿大出產,味道不合口味,
而日本產較鮮甜;海膽新鮮,份量足,以碗盛載,
碗底墊有滿滿的米飯,海膽配白飯都非常可口,

油甘魚刺身(3片) $42 / 吞拿魚剌身(3片) $48

可能係橫街嘅小店,食品都採「大件夾抵食」宗旨,
食材就力求新鮮,剌身嘅厚度適中,值得推薦。

牛肉稻庭烏冬 $78

味道中規中矩,湯底鹹度刻意校淡去迎合香港人口味,
但就較失色,牛肉係較肥嘅肥牛

火炙鰈魚邊 $25
見到價錢適宜,抱著辜且一試嘅心態,
殊不知有驚喜,魚質肥美,入口魚油暴沖喉間,
香氣滿溢,以致我哋食咗一轉,再ENCORE一次。

(COMBO)鮮魚剌身+ 鹿兒島A5和牛西冷燒 $328

這款亦係店家推介,不過亦係冇令人失望,
和牛肉質腍滑,約燒至3成熟,
入口濃香嘅牛肉味及油脂味充滿整個口腔,
剌身可以選金目鯛,但今日已售罄,
稍有失意,不過可以有藉口再嚟一次。
2023-06-18
庆祝纪念