2020-09-27 51 浏览
是咁的~呢個晚上黎到尖沙咀但由於夜晚講好左要食某一樣特別嘅甜品關係,所以去到晚市時間就諗住同女朋友仔簡單食下,費事太飽啦然後就搵到間喺附近嘅黃店係食泰國船麵嘅,食麵非常啱而家呢個情況,所以一於就去試下啦鋪頭位於方便嘅厚福街,成條街都好多野食而且都係同呢間船麵一樣,好多都係同路人小店,睇黎下次黎呢到就多好多選擇喇果陣去到好似7點半左右,所以都等左一陣,雖然鋪頭唔算大不過流轉速度都好快等左十分鐘就得喇,因為要留肚所以叫左一碗麵同d小食兩份分就搞掂泰國船麵細細碗,唔好搞錯我唔係要指責佢嘅份量而係傳統船麵份量係唔會太多,船麵顧名思義係真係同船有關,泰國其中一樣最出名就係歷史悠久嘅水上市場,以前嘅人喺水上市場食野但又擔心會倒瀉(搭船幾咁浪相信大家都知),所以喺船上食麵係會做到細細碗方便食講完歷史,講下味道方面啦~呢碗船麵味道非常好,首先係湯頭非常濃郁,係有少少似鹵水汁果種香但未至於咁稠咁濃,而且飲到淡淡嘅香料味等比較獨特嘅香味相信鋪頭煮呢個湯時都有加到八角、香茅、檸檬葉等嘅香料調味傳統嘅泰國船麵係會用上牛血/豬血去整個湯令層次感更強,呢到唔肯定佢有冇加但個湯已經非常好飲其他食材方面都係好食嘅,雞

泰國船麵細細碗,唔好搞錯我唔係要指責佢嘅份量

相信鋪頭煮呢個湯時都有加到八角、香茅、檸檬葉等嘅香料調味

其他食材方面都係好食嘅,雞翼都炆得好淋肉丸亦彈牙唔會死實或者成口粉
舊豬油渣乾身,食落香脆有油香,做得好出色
不過由於船麵嘅餸其實黎黎去去都係果d,有d似車仔麵、艇仔粉咁,餸係好食但唔會去到好驚艷,但個湯頭已經非常值得大家黎食

叫左兩串串燒,火喉都控制得幾好
但牛舌就未至於好靚,所以食落冇果種彈牙爆肉汁嘅感覺,不過不失啦
烤雞就出色嘅唔會鞋口

總括黎講,有時想食碗麵但又唔想太求其,對麵食有d要求嘅非常推薦大家黎呢到食船麵
價錢唔貴又好食又同聲同氣,唔係唔支持掛!?