2018-04-13 313 浏览
今日同女朋友去咗油麻地买嘢,行过见到有间新开嘅上海嘢,咁啱做紧下午茶,于是就同女朋友一齐试试。入到去见到装修都几靓,坐低咗,侍应就攞左壸玄米茶嚟,都几好饮。再睇下餐牌,都有好多唔同嘅选择,价钱都唔算贵,另包餐饮,同可以再加钱叫多份小食。我同女朋友就点咗个猪扒担担面,同狮子头窝面,另再加钱叫咗个小笼包。先嚟系猪扒担担面,猪扒同面分开上,两者份量都绝对唔系下午茶size,猪扒一大块,炸得几香口!碗面女朋友都话可以少啲,至于汤底我哋叫咗小辣,花生酱味较浓,钟意浓味嘅人一定要试。面属幼身,软度适中唔太林,正!之后到狮子头窝面,用瓦煲上,保证热辣辣。上汤底配上面及狮子头,感觉较担担面清一啲。不过要赞一赞狮子头,平时系其他地方食开,一啲我觉得太瘦,一啲就肥膏多过肉,今次依个个比例啱啱好,送面一流。到上小笼包,加小小钱就有四个,抵!小笼包皮薄,夹起嘅时候真系要小心啲,唔好哂咗入面啲汤汁。而我最钟意都系成粒一口食!觉得咁样食先系最畅快嘅!仲有要提一提餐饮,我拣左秘制嘅酸梅汤,可以话有惊喜,特别系第一啖饮嘅时候,真系吓咗一吓,唔知点解杯嘢咁重口味,同平日去打边炉饮嘅酸梅汤比起嚟,可以话系两倍甚至三倍特浓

仲有要提一提餐饮,我拣左秘制嘅酸梅汤,可以话有惊喜,特别系第一啖饮嘅时候,真系吓咗一吓,唔知点解杯嘢咁重口味,同平日去打边炉饮嘅酸梅汤比起嚟,可以话系两倍甚至三倍特浓,不过饮落都ok,应该系落足料果只嚟。

整体嚟讲,餐厅系食物同环境方面都好ok。下次会再嚟试下其他嘢食。
猪扒担担面
狮子头窝面