呢日同朋友去尖沙咀食晏,牛魔王嘅佢带咗我去食靓牛。不过餐厅幢大厦装修紧,唔显眼嘅门口更加进一步被遮盖,行过都争啲Miss咗🙈。餐厅有做午市套餐,都叫做相对平啲🤭。由于朋友之前喺度食过晚餐,所以我就交俾佢发板。佢话嚟到点都要食烧肉,🔥开炉先啱数!无几耐,店员就为我哋奉上热茶🍵,云石花纹嘅茶杯好靓!之后食个餐前沙律🥗开开胃先,但我略嫌醋汁酸咗少少。主角出场喇,🥩和牛薄烧西冷120g($398),斋望个样已经睇得出块肉好靓😍。虽然只得两块,但一块都超大呢,铺满成个炉面。店员服务好好,仲会帮我哋烧埋,佢介绍和牛本身带有秘制酱汁,偏浓味少少,所以点蛋浆食中和一下就系最佳组合。佢果然无介绍错👍。和牛真系好食到一个点😋,脂肪分布均匀,每啖都劲劲劲Juicy,超嫩,带点入口即溶嘅感觉,无得输。由于太好食,所以一人一块都唔多够喉,但其实一块都已经等如平日四小片!另外,我哋嗌咗鹅肝和牛丼($248),套餐仲包两款前菜、蒸蛋同汤物,超丰富呢🤤。前菜分别系牛蒡渍同萝卜炆牛腩,前者好够味、够酸,后者都唔错,有啲似妈妈料理嘅味道,几好食😊。茶碗蒸亦都相当惹味,水蛋滑滑的🥚,而且高汤味道浓郁,一啲都唔淡。面豉汤就无
和牛薄烧西冷
前菜分别系牛蒡渍萝卜炆牛腩,前者好够味、够酸,后者都唔错,有啲似妈妈料理嘅味道,几好食😊。
茶碗蒸亦都相当惹味,水蛋滑滑的🥚,而且高汤味道浓郁,一啲都唔淡。面豉汤就无乜特别,但起码够热。
鹅肝和牛丼
食完一大轮先入正题,丼饭份量好多呢,我估有成两碗白饭🍚,我哋Share都够食。牛肉多到盖过哂啲饭,中间夹咗唔少洋葱,每啖饭都爆哂𩠌。鹅肝方面,佢亦都系巨无霸Size😎。
又肉又饭真系劲饱,超满足✌🏻。题外话,餐厅嘅抽气好厉害,熄咗之后即刻凉咗好多,证明佢好有效,冷气都抽埋,食完都唔惊有味!
总括嚟讲,我仍然对𠮶块🐮和牛薄烧念念不忘,好想再食!餐厅定价贵就贵啲,但呢块牛肉都已经值回票价,间唔中或大时大节大鱼大肉一下慰劳自己吧❤️。
2020-07-13