2020-07-24 122 浏览
丰盛华丽之江户前天丼有穴子、海老、小柱鱿鱼天妇罗饼、温泉蛋、海苔和荚豌豆。一上枱就见到穴子横放在碗上,好大条呀!因为穴子实在太大条,要食左穴子先食到个饭。所以我先食穴子。穴子即是星鳗,外脆内软。外层嘅炸浆好薄,入面嘅鳗鱼好肥美,无骨,啖啖肉。即使炸过,仍然保留到鱼嘅肉汁,唔会炸到干争争。食完穴子先食饭。食饭之前先将温泉蛋戳破。睇住蛋汁缓缓流出,感觉治愈~饭本身已有甜甜地嘅酱汁,捞埋蛋汁,口感丰富,令饭更惹味,净食饭都得呀!天妇罗炸虾就食得多,呢个丼饭有海苔同埋小柱鱿鱼天妇罗饼我觉得几特别。炸过嘅海苔香味更突出更脆口。不知师博是特意还是无意,一边没有蘸上炸浆,另一边有。可能是不想让炸浆盖过海苔的颜色吧。如果是因为这样,就要赞一赞师博的心思啦!鱿鱼天妇罗鱿鱼够新鲜,口感弹牙。如果想加d辣味可以自行加d调味粉。味道类似七味粉。随餐奉送味㬝汤同埋渍物。味㬝汤唔会好咸,有豆腐同海苔,豆腐同海苔份量都几多,好足料。渍物有两款:紫姜海带丝同埋白萝卜渍。紫姜海带丝紫姜好辣,冇渣,配埋海带丝同吃,海带丝爽脆,更添口感。食紫姜辣得滞嘅话可以食下白萝卜渍中和下。白萝卜渍够酸又爽脆。仔细睇原来上面有柚子果皮丝

鱿鱼天妇罗鱿鱼够新鲜,口感弹牙。

如果想加d辣味可以自行加d调味粉。味道类似七味粉。

渍物有两款:紫姜海带丝同埋白萝卜渍。紫姜海带丝紫姜好辣,冇渣,配埋海带丝同吃,海带丝爽脆,更添口感。食紫姜辣得滞嘅话可以食下白萝卜渍中和下。白萝卜渍够酸又爽脆。仔细睇原来上面有柚子果皮丝。连埋柚子果皮一齐食又酸又甜,好开胃。

一坐底,店员就将两粒黑豆放入杯中,指示我可以自行添茶入杯中冲黑豆茶饮。印象中未饮过黑豆茶。今次第一次饮,味类似玄米茶。餐牌原来写左黑豆茶嘅功效。饮黑豆茶可以除湿热同止汗,啱晒夏天饮用呀!

黑豆茶
黑豆茶