2017-11-06 903 浏览
呢间妹记佩兰系鸭脷洲大街一定无人不识。佢既历史我唔清楚,但系佢肯定系我近呢3个月嚟既至爱! 热爱既程度, 夸张到一个星期去食三次,到依家都系keep住一星期食一次, 食药都无咁准时。对我嚟讲,呢间绝对系平、靓、正既代表。我每次都必叫三宝:净旦片、卤鸭颈同炸云吞。净旦片 $25呢碗野外表非常平实,汤底好鲜甜饮得出系鱼汤仲要唔颈渴。受惯连锁式饮食集团既欺凌你知唔知我第一次同呢碗野见面既时候内心系有几感动?系好多鱼旦同片头呀! 仲要点呀? 即煮热辣辣,咬落去爽口、弹牙又够鱼味!我每次都系食到连汤都饮哂!帮衬咗咁耐,呢碗野无失准过,只有试过 "唔好意思今日卖哂!"卤鸭颈 $15呢碟系我老公既至爱!骨我其实唔太热中去论,但我每次都会撘单夹最多肉食既部份。事实上呢间野最出名的确系卤味,乜卤都有。以我自认系常客嚟目测,差不多枱枱客都会叫卤味,一家大细既会叫成碟卤鸭或并盘之类,一两丁友既都会叫鸭米。甚至,都多人叫走碟卤鸭返屋企开饭做𩠌,你都咪话唔夸…..   讲返呢条鸭颈,我估其实最啱送啤酒既,但系作为一个哎吔淑女咁样送啤酒法又似乎太过佬味…..离题,佢哋既卤汁好鲜甜,肉质松化色泽均匀入哂味,一啲都唔

净旦片 $25
净旦片

卤鸭颈 $15
卤鸭颈

呢碟系我老公既至爱!骨我其实唔太热中去论,但我每次都会撘单夹最多肉食既部份。事实上呢间野最出名的确系卤味,乜卤都有。以我自认系常客嚟目测,差不多枱枱客都会叫卤味,一家大细既会叫成碟卤鸭或并盘之类,一两丁友既都会叫鸭米。甚至,都多人叫走碟卤鸭返屋企开饭做𩠌,你都咪话唔夸…..   讲返呢条鸭颈,我估其实最啱送啤酒既,但系作为一个哎吔淑女咁样送啤酒法又似乎太过佬味…..离题,佢哋既卤汁好鲜甜,肉质松化色泽均匀入哂味,一啲都唔干争争,$15食到碟咁高质素既卤味,真系好鬼幸福!

炸云吞半打$17 (咁上下)
炸云吞

呢碟又系新鲜即炸,又系热辣辣脆卜卜但系又唔油!件云吞包住旧炸完都仲系juicy既猪肉,份量大概系你整个 ok手势个o字咁大左右啦! 系咪几 ok 呢!目测又系基本上隔枱客就会叫既热点小食。

其实佢哋既炸猪扒都好松化 (叫过一次)﹐仲有其他人都钟意点既奶茶红豆冰..等等, 但系我每次食完三宝后都饱哂, 想试其他都仲未试到…. 总括而言,呢间系一间平实均真、能保持高水准既街坊小店,好有诚意地同大家推介。
2017-11-05
净旦片