2017-05-08 508 浏览
马鞍山一向都被称为美食沙漠,但其实近一两年间都开咗好多新店,而哩间三哥就开得算比较耐,自我有印象以嚟都起码开咗两三年(应该系),而三哥我食过都不下三四次,通常食得第二三次间舖头都有番咁上下嘅。今次叫咗份炸猪扒菜饭加镇江汁,虽则猪扒唔系好大块,但肉质同味道都啱啱好,肉有咬口,外皮够脆。而菜饭就一向都用开珍珠米,本人喜爱珍珠米多过泰国米多多声,菜又够多,$48都算系咁啦!之后仲叫多咗份红油抄手,望落似无害,一食落去又麻又辣,麻得嚟好爽,辣味好快就散,唔会辣到食唔到食物本身嘅味道,一碟有六粒(好似系),临尾整多碗酸辣汤,够晒味,料又够多!哩间三哥整体我觉得系大件夹抵食,住喺马鞍山未试过嘅朋友不妨去下,不过太迟去有机会要等好耐位,因为舖头唔大,同埋都真系好多人食。

猪扒菜饭
猪扒菜饭