2024-03-18 76 浏览
🎉 好友生日,恭喜恭喜!一早就预约左一间好正嘅顺德私房菜餐厅 名门私房菜!🎂呢间餐厅喺湾仔,位置超方便,喺市中心,朋友聚会就唔驶担心交通问题啦!📍一踏入名门私房菜,环境好优雅,每张餐枱之间都有足够嘅距离,好宽敞,好适合嚟呢度食饭同倾计!😄💬我哋黎睇下佢哋嘅菜单啦!首先,杏汁猪肺花胶汤,呢个汤系用炖汤方式煮嘅,汤味清澈鲜甜,正好可以滋养返肺部,啱哂而家好多人咳嗽嘅情况。🍲🌱开胃菜方面,我哋拣咗糖心皮蛋子姜,呢个菜腌得晶莹剔透,中间仲有流心部份,一口咬落去口感十足,超级好食!仲有炸茄子配喼汁,呢道菜炸得外脆内软,口感好似杏鲍菇咁,同埋配上喼汁仲更加鲜味,好好味又开胃!🥚🍆😋然后,我哋食咗冰镇鲍鱼,鲍味浓郁,肉厚有咬劲,再配上Wasabi豉油,口感好鲜味又爽口!仲有京葱爆关东辽参,呢个菜充分浸透名贵海参,胶质十足,爆香嘅京葱味同微辣嘅京葱,搭配入味嘅海参,一软一脆嘅口感,对比好强烈,超赞!🍣🍲🍤仲有煎酿豆腐,呢个系顺德传统风味,豆腐滑滑嫩嫩,酿入爽口嘅鲮鱼肉,口感超级美味!另外,我哋都品尝咗虾干鱼肚芥菜,清甜可口嘅上汤入面有虾干嘅咸香味,鱼肚充满胶质,爽滑唔腥,软滑入味,真系好难抗拒!🍤🐟🥦

杏汁猪肺花胶汤
糖心皮蛋子姜
炸茄子
冰镇鲍鱼
京葱爆关东辽参
煎酿豆腐
虾干鱼肚芥菜
当然,唔能够错过佢哋嘅XO酱名门炒饭!呢道炒饭水准超高,爽口有咬劲,每粒饭都够味,外面仲有香脆嘅饭焦香,香气四溢!即使已经食到七分饱,仲系停唔住食,一口接一口!🍚😍
XO酱名门炒饭
最后,嚟一碗足料番薯糖水,姜汁香味唔过份,姜甜适中,温暖胃口一流!完美地庆祝好友生日!🎉🎂
番薯糖水
(个炒饭好味到要打包唔想浪费 哈哈)
糖心皮蛋子姜
2024-03-12