2006-07-26 8 浏览
老友聚舊,原本約食中菜,點知老友忽然話想飲啤酒,第一時間就諗起呢個我一直好想嚟嘅地方。之前已經諗定要試佢嘅Sandwiches 同burger,入到去waitress推介我哋試吓佢哋嘅lobster menu,再望吓個賣相,好似幾得,但既然已經下定決心,就不為所動。望咗一陣menu,決定叫My very own Reuben 同Ultimate 54 burger share嚟食。再叫咗兩杯Stella及Hoegarden。典型嘅美式食物當然係份量有咁大得咁大la,先食D酸菜及鹹酸瓜開吓個胃,個Reuben 入面嘅料直頭係多到跌晒出嚟咁濟,炕過嘅三文治包內有成三四吋厚嘅鹹牛肉,再加火雞肉及黑椒牛肉,中間又夾咗一層酸菜,望上去好似一個大包山咁。味道係好得沒話說嘅,麵包微脆,肉餡夠多夠味仲嘅juicy,配合伴碟嘅炸薯條,無以尚之。Burger亦相當不俗。牛肉煎至五成啱啱熟,一咬落去,D牛肉汁唧到一手都係,牛肉面上鋪上一塊半溶嘅chedder cheese,幸福感覺滿瀉。話明叫Ultimate,配菜當然唔嘢小la --- 有一塊煎蛋,再加幾塊bacon及大量嘅洋葱及蕃茄及甜薯,份量十足,一樂

Burger亦相當不俗。牛肉煎至五成啱啱熟,一咬落去,D牛肉汁唧到一手都係,牛肉面上鋪上一塊半溶嘅chedder cheese,幸福感覺滿瀉。話明叫Ultimate,配菜當然唔嘢小la --- 有一塊煎蛋,再加幾塊bacon及大量嘅洋葱及蕃茄及甜薯,份量十足,一樂也。

老友食到點晒頭,話下次一定要再嚟。

食物固然好味,良朋歡聚,一口肉,一口啤酒,人生幾何....