2023-07-26 501 浏览
走进位于大围嘅小馆,睇到洁白嘅桌布同用心摆设嘅餐具,一切都好整齐,让我感到放心。为咗消除我个个肚饿,先试咗佢哋嘅招牌菜「勾魂叉」。呢道菜果然唔系吹水,肉质鲜嫩多汁,再加上特调嘅酱汁,真系令人垂涎三尺。入口之后,香辣嘅滋味攻占晒我嘅味蕾,令我唔知不觉忘却咗疲倦,只剩返对美食嘅热爱。接著上嚟嘅系琵琶鹅,一切切尝一口,鹅肉嘅香气弥漫开嚟,再加上微微嘅甜味,真系令人叹为观止。肉质鲜嫩,每一口都令人欲罢不能。呢道菜唔止味道出色,摆盘亦都精美,令我一食难忘。然后,尝埋姜米蒜香笼仔蒸蟹。融合咗姜、米、蒜嘅香气,蒸蟹嘅原汁原味完全保留,令呢道菜更加美味。蟹肉鲜甜,蒸得刚刚好,再加上姜蒜嘅香气,彷佛令我感受到大自然嘅慷慨。坐喺我身边嘅系挚爱嘅家人,佢哋嘅笑容同陪伴令呢餐更加开心。我地一齐分享著各自嘅感受,大家嘅心情都变得愉悦无比。

2023-07-21
用餐时段