2023-10-23
是日同同事食特色菜,黎巴嫩中東菜,第一次食好興奮呀😆環境佈置勁有土耳其特色,馬賽克瓷磚,民族地氈,阿拉丁水壺,特色燈,瞬間進入異國風情🥳🥳Lunch menu 5 course1️⃣Soup Of The Day是日薯仔湯,好creamy濃厚,淡淡薯仔味道,飲入口好順喉,灑上少少香草粹,增添香味我同同事分別各嗌一款,可以試多啲款色😛2️⃣Salad & Cold MezzeRoasted Eggplant SaladRoasted eggplant, mix salad leaves and date molasses烤茄子沙律 烤茄子、雜錦沙律、椰棗糖蜜茄子🍆燒得勁香,落左沙律醬椰棗糖蜜,令到甜酸甜酸,增加食慾Halloumi CheesePan-fried Halloumi Cheese, Pomegranate Sauce哈羅米芝士,石榴糖汁從未吃過菜色,用上西瓜🍉 哈羅米芝士輕輕煎過,配搭一起吃,中和芝士咸香,肥濟感,加上甜舌石榴糖汁淋上西瓜感覺小清新3️⃣Hot MezzeBatata Harra香草烤馬鈴薯細細粒脆薯仔,配上當地辣椒粉,惹味可口Galayet BanduraFresh
Lunch menu 5 course
1️⃣Soup Of The Day
我同同事分別各嗌一款,可以試多啲款色😛
2️⃣Salad & Cold Mezze
Roasted Eggplant Salad
烤茄子沙律 烤茄子、雜錦沙律、椰棗糖蜜
茄子🍆燒得勁香,落左沙律醬椰棗糖蜜,令到甜酸甜酸,增加食慾
Halloumi Cheese
哈羅米芝士,石榴糖汁
3️⃣Hot Mezze
Batata Harra
香草烤馬鈴薯
細細粒脆薯仔,配上當地辣椒粉,惹味可口
Galayet Bandura
Fresh tomato, White onion, Seasonal black pepper, and Lamb
新鮮番茄 自洋蔥、時令黑胡椒和羊肉
自家制餃子🥟外皮焗焗炸炸,羊內餡一啲酥味都沒有👍🏻
4️⃣Main
Salq Barramundi
Swiss Charr and black-eyed pea stew, Pan fried Barramundi
盲鰽甜菜、慢煮眉豆,煎盲鰽 $248
面上有塊pita可以沾上甜菜汁吃
盲鰽煎烤過,魚肉滑身,冇骨
下面有甜菜墊底,似波菜口感,夾雜着中式眉豆
🤔感覺好中方x中東mix fusion菜式
Mashawy
Selection of Arabic mix grill meat Lamb, Tawook & Kofta
烤肉串,阿拉伯式羊肉串 $278
雞肉串,羊肉串
全炭燒,炭燒燻味十足
雞肉肉嫩,烤得香口
羊肉串有不同部位,使用中東醃料,減低羊羶味
加入蕃茄洋蔥青椒配菜 🫓 pita
5️⃣Dessert
Mahalabia
米飯🍚布甸🍮,好特色
外層輕輕灸火
類似cream brulee 濃稠質感, 卻咬感裡有一粒粒中東米,奶味濃厚,有層次
🍹Yakult Lemonade-Passionfruit
百香果檸檬梳打,甜甜酸酸可以解膩
上邊有片乾檸檬,半個百香果做裝飾
打卡一流🫶🏻
🍷Karkade Delight
Fresh Pomegranate, Rose, Brewed Hibiscus
士耳奇紅茶配搭清新啖啖玫瑰🌹,入口仍然有玫瑰味道