2019-08-28
難得老公今晚早放,梗係出街食飯同佢二人世界一下,行左一陣街之後,佢話興起話想食雞煲,於是即係搵下附近邊到有,最終搵到山林道呢間尚上下夏養生雞煲火鍋平日入到嚟都有8成坐滿,質素應該有保證,恕自己見識實在太低,個人第一次見到食雞煲有得揀雞胸肉同雞脾(無骨,gd), 平時多數只得普通雞揀,咁當然試下新嘗試,叫了半隻雞脾同雞胸😂😂雞煲一望覺得都幾足料,最好係星期一嚟食有得無限加豬皮,gd, 啲豬皮入晒雞煲啲汁好好食....講番啲雞,雞好滑唔韌又入口,同埋半隻嘅份量都幾多,同老公食咗好耐都繼續有,幾抵食食完雞後去到打邊爐環節,我地揀咗藥繕湯底,相對地雞煲湯底無咁濃味,清返少少,打邊爐方面我地叫左手切安格斯牛,先講牛切得好薄,燙幾下就食得,同埋牛好嫰口,有牛味,好食鬼馬墨魚同埋芝士黃金粟米餃係另外兩樣叫嘅,跟足指示墨魚燙1分鐘,見到上面啲墨魚熟咗,不過下面舊油炸魚竟然無整到好淋,入口仲有少少脆,再加埋湯底啲湯👍🏻👍🏻至於粟米餃出面無食過,入口幾特別,唔太濃嘅芝士味,粟米加強咬口,不錯不錯,下次行過呢頭可以encore