2019-06-16 96 浏览
個人本身好鍾意食水餃,上網見到呢間水餃店主打彩一嘅水餃,從來都未見過,就決定嚟試吓~餐廳裝修好靚,以簡單色調為主,有花朵做裝飾,幾切合佢哋店嘅主題。店內亦都播住佢哋水餃製作嘅片段,牆身仲投影咗一啲字句,感覺好治癒~餐牌見到有好多款水餃可以揀,樣樣都幾想食所以就叫咗招牌五福水餃同埋雨花石水餃,希望可以食晒咁多隻味~招牌五福水餃顏色好靚,佢哋嘅水餃不含人造色素,啲顏色都係由蔬菜提煉出嚟,食落都冇咁擔心~每隻顏色都代表唔同味道,白色係魚肉,第一次食魚肉水餃,味道小辣,有醒胃嘅感覺。紅色係牛肉,同平時用豬肉做餡嘅水餃有啲唔同,感覺新鮮。黃色係冬菇豬肉餃,有香菇嘅味道,配埋豬肉好夾,而且薄薄嘅皮包住滿滿嘅餡食落感覺好滿足~黑色係我最鍾意嘅味道,海三鮮水餃,入面有蟹肉,元貝同埋鮮蝦,超足料,啖啖肉而且夠鮮味~綠色食到韭菜鮮蝦水餃,有原隻鮮蝦,蝦肉彈牙,配埋韭菜食好夾~仲叫咗雨花石水餃,彩虹色嘅餃子皮好吸睛,第一次見水餃咁色彩斑斕,令人胃口大開~入面都係包住滿滿嘅馬蹄豬肉餡,馬蹄夠爽脆,一次過食到清爽同埋新鮮嘅豬肉味道~而且一咬落去仲有肉汁流出黎,非常juicy🤤個人比較鍾意點咪佢哋自家製嘅蒜蓉醬,
招牌五福水餃
雨花石水餃
入面都係包住滿滿嘅馬蹄豬肉餡,馬蹄夠爽脆,一次過食到清爽同埋新鮮嘅豬肉味道~而且一咬落去仲有肉汁流出黎,非常juicy🤤個人比較鍾意點咪佢哋自家製嘅蒜蓉醬,味道小辣,夠醒胃,,而且可以提升豬肉嘅鮮味~
蒜蓉醬
由於我哋叫咗餐,所以連埋兩碗紅棗雪耳燉雞湯,雞湯望落顏色好靚,可能加咗紅棗同雪耳煲,飲落夠清甜,但無雞湯嘅油膩感,味道可口,同水餃夠搭配~
紅棗雪耳燉雞湯
2019-06-15