2023-02-27
好耐冇去淘大,今晚屋企唔煑飯,就約咗老公一起去食嘢。淘大條食街多嘢棟,老公從街頭睇到街尾,跟住扑鎚食馬來西亞餐。雖然已經喺七點幾,餐廳人唔多,我哋睇咗餐牌,二人餐的食物唔啱我哋,所以決定散叫。老公嗌咗海南雞飯,我要咗個馬來椰漿飯配巴東牛肉,外加一個豬潤肉骨茶。海南雞飯最先上,俾嘅沾醬分別喺辣椒醬,黑豉油同薑蓉,我試咗少少辣椒醬,係正宗配海南雞飯的,幾好。油鷄飯望落唔係太油,除咗鷄,仲有青瓜、紅蘿蔔粒同花生等配料。老公話啲鷄肉都幾滑,最緊要係冇骨,但係啲飯就唔夠香。我碟椰醬飯到喇。首先要講嘅係巴東牛肉,煮得幾冧,辣度啱啱好,配上椰漿飯,非常之開胃。配料方面同海南雞飯一樣,亦都係青瓜、花生同紅蘿蔔粒等,呢碟飯仲俾咗一個可以依照客人要求烹煮嘅蛋,我就選擇咗要一個太陽蛋。另外仲另上一小碟辣椒,我本來以為喺參巴辣椒,但原來係甜辣醬,呢個唔正宗,要扣分。碗豬潤肉骨茶要讃。首先係啲豬膶,非常之爽脆,有七、八塊咁多,係屬於煮得啱啱好,咬落彈牙嗰種。至於個湯,因為係星加坡式,所以係胡椒湯底,佢非常之清甜,夠辣,飲咗成身暖笠笠,啱晒喺清涼的晚上飲,碗湯內仲有啲油豆腐,吸晒啲湯汁食落去真係好美味。因為係肉骨
峇峇冇骨海南雞飯(配油飯)
巴東牛肉椰漿飯(配太陽蛋)
碗豬潤肉骨茶要讃。首先係啲豬膶,非常之爽脆,有七、八塊咁多,係屬於煮得啱啱好,咬落彈牙嗰種。至於個湯,因為係星加坡式,所以係胡椒湯底,佢非常之清甜,夠辣,飲咗成身暖笠笠,啱晒喺清涼的晚上飲,碗湯內仲有啲油豆腐,吸晒啲湯汁食落去真係好美味。因為係肉骨茶,所以亦都俾咗一細碗油炸鬼同埋醬油、鮮辣椒同蒜蓉等一齊食。呢個食法係正宗嘅,只不過啲油炸鬼唔新鮮,已經係硬繃繃,所以又係失咗啲分。
爽脆豬潤星洲肉骨茶
埋單連加一共207,唔貴,值得推介👍!