餐厅: 夜上海
资讯:

为推动全港减盐减糖新饮食文化及新生活态度,食物及衞生局、降低食物中盐和糖委员会及食物环境衞生署食物安全中心推出了《少盐、少糖、少 • 确幸》餐饮联盟,参与食肆会提供少盐少糖选项予顾客,部份更会提供特定减盐减糖菜式。参与减盐减糖食肆会获发计划标志,以供张贴於店舖内,供顾客识别。详情可在此浏览:https://rssless.hk

2019-09-03 1271 浏览
朋友生日话想食中菜,想搵个坐得舒服啲嘅地方,就拣咗呢间位於Marco Polo酒店6楼米芝莲推介一星嘅上海菜。本想book七点,但被告知八点半先有位,由於被佢个蟹粉酿蟹盖吸引着,唯有等等等......餐厅装潢有旧上海味道,灯光昏暗,都几有feel古法烟鸭蛋👍🏻 见到啲流心蛋黄就知道好好味🤤淆肉,就失望左少少,啲肉太瘦,有啲乾,三个人竟然都食唔晒小笼包皮薄喊靓,可惜块皮簿到一夹就穿,啲汁流晒出嚟,好心痛。四只穿咗三只🤣登登登登,终於到蟹粉酿蟹盖,我系比佢个卖相吸引而过黎,开头以为真系用新鲜蟹个酿的,原来个蟹盖系陶瓷做的,假既,有啲失望,食落都几滑,但味道就淡左少少。系我食过最好味嘅牛油津白,好creamy 食上海野甜品当然唔少得高力豆沙,粉红色嘅糖铺面,卖相好吸引,香蕉配埋豆沙馅料,简直系绝配呢个醉鸡真系不得了,好滑好滑,淹得好入味🤤我哋8:30食到10点几,好好坐啱晒一班想倾吓计嘅朋友

餐厅装潢有旧上海味道,灯光昏暗,都几有feel

古法烟鸭蛋👍🏻 见到啲流心蛋黄就知道好好味🤤

淆肉,就失望左少少,啲肉太瘦,有啲乾,三个人竟然都食唔晒

系我食过最好味嘅牛油津白,好creamy

呢个醉鸡真系不得了,好滑好滑,淹得好入味🤤

我哋8:30食到10点几,好好坐

啱晒一班想倾吓计嘅朋友