某日接女朋友放工食饭,女朋友话带我去食间好食既拉面店,仲以为佢会带我去豚王之类好出名果啲铺头,点知行行下都几偏僻,去左一间出面有大排档,而入面布置几靓既拉面店。听女朋友讲间铺系日本人开,咁拉面自然应该都几正宗,一坐低就听到隔离几枱都系...讲日文!个老板仲走出黎招呼佢地,用日文倾计,咁既情况我仲以为去左日本添,风味唔错。环境几好,不过逼左啲,间野都几细,啲人都要坐出去,如果热辣辣要我坐出去食拉面不要一枪打死我...好彩我系坐入面,入面冷气够哂劲,唔洗怕食到大汗叠细汗。好,野食方面,女朋友话唔肚饿,所以只系叫左两个小食+一碗面食。炸蚝 ─同普通店铺炸蚝冇咩分别,有啲失望但都算好食嘅,系好细旧,一碟得三旧。奶油蟹肉饼 ─奶油味太重,咬落去有啲油腻,食唔出系蟹肉,一般般。正宗秘制拉面 -最期待始终系拉面,见佢招牌拉面就系呢碗就即刻试下啦。每次食拉面第一件事就系饮汤!饮落去有小小失望,因为我系日本食既拉面都好好食,汤味浓郁,呢碗就差少少,好似得个咸字,冇咩鲜味。但面条同豚肉等几好食,硬面条够口感,豚肉一咬即溶,配埋我最爱既洋葱+紫菜,都食得过既。下次会再去食,试下其他味道既面。

好彩我系坐入面,入面冷气够哂劲,唔洗怕食到大汗叠细汗。

炸蚝 ─

奶油蟹肉饼 ─

奶油味太重,咬落去有啲油腻,食唔出系蟹肉,一般般。
正宗秘制拉面 -

最期待始终系拉面,见佢招牌拉面就系呢碗就即刻试下啦。
每次食拉面第一件事就系饮汤!
下次会再去食,试下其他味道既面。
2015-05-19