2013-02-13 887 浏览
今日食完叉燒燒鴨瀨粉,點知唔飽,行吓行吓去到滿記見無咩人,於是就入去。上環嘅滿記係西港城入面,落地玻璃嘅設計,每次搭巴士經過時都會見到餐廳內嘅情況。餐廳嘅一面牆用上書架牆紙為背景,遠看都幾可亂真,以為自己係圖書館。店內座位舒適,有梳化位,亦有藤椅位。餐牌選擇多配搭,有啱冬天嘅熱糖水,亦有滿記招牌糖水,最後我揀咗楊枝甘露和榴槤糯米糍。不過今日無晒榴槤糯米糍,唯有轉食芒果糯米糍。唔知係咪檯號係同隔離位一樣,店員一係就將我叫嘅食物奉到隔離檯,一係就手持另一碗糖水時見我已經食緊糖水,行到埋嚟之後又走番轉頭,其實佢手個碗係隔離檯嘅,情況有點混亂。今日主打芒果,冬天想食芒果,去甜品店就最好,所以叫咗芒果糯米糍同楊枝甘露。先食芒果糯米糍,椰絲滿佈,芒果糯米糍呈淺黃色,相信係糯米粉加入芒果汁。糯米糍食落好煙韌,內裡新鮮芒果餡香甜,一次過食晒三粒,唔會唔夠喉,嘻嘻。楊枝甘露芒果汁底金黃色好吸引,粒粒芒果都好甜,只係有一些柚子有點澀,扣咗少少分。食完楊枝甘露同芒果糯米糍,好滿足。離開時見到西港城嘅賀年裝飾,可以打鼓,轉風車同許願,我仲轉咗吓風車,即刻身心舒暢。

2013-02-12