2023-10-13
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️. Tαʂƚҽ σϝ Fυʝιαɳ @ 🌟 莆田《👽食神大媽食福建菜》.💁♀️ 圖片展示美食為:Baked Eel with Puning Bean Sauce HKD 188Deep-fried Yellow Croaker HKD 88Poached Lamb HKD 158Claypot Chicken in Fermented Red Rice Wine HKD 98Putien Cabbage Rice HKD 118.👽 大媽今次嚟到呢間來自新加坡嘅,主打正宗福建菜嘅得獎過江龍,嘆時令美食。.🐟適逢鰻魚節,當然要食時令鰻魚美食。有多款口味選擇,我地就揀左「普寧豆醬焗鰻魚」。用煲上檯熱辣辣,用普寧當地豆醬焗製而成,加上香氣十足嘅大蒜。鰻魚肉同油脂好均衡,肉質厚實有彈性,醬香蒜香魚肉香!.🐠 另一款其實係「鹹香黃花魚」,炸得超級酥脆,口感鹹香脆嫩,好好味。.🐑 另外就係福建莆田地區著名菜式「白切羊肉」,係用熱水泡熟嘅羊肉,皮脆彈肉鮮嫩,起口中融化。.🐔 仲有福建傳統名菜「福州風味紅糟雞」,用紅糟腌製雞肉,再烤熟而成。糟香非常入
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁♀️ 圖片展示美食為:
Poached Lamb HKD 158
Putien Cabbage Rice HKD 118
Deep-fried Yellow Croaker
Poached Lamb
Poached Lamb
🐔 仲有福建傳統名菜「福州風味紅糟雞」,用紅糟腌製雞肉,再烤熟而成。糟香非常入味,味道醇厚濃郁,仲有多種份量選擇,超好味。
🍲 主食呢就揀咗好特色嘅「鐵鍋包菜飯」,係莆田人嘅家常燜飯。有包菜、五花肉、蝦米、香菇、蟶乾和乾貝,用大骨高湯熬煮8個鐘,為飯菜增添了豐富風味。
Putien Cabbage Rice
😌 餐牌非常豐富,充分展示福建菜嘅豐富多樣性。裝修座位舒服,有機會可以嚟試吓呢間正宗福建菜。
.⠀
📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖