2018-05-09 1748 浏览
早几日同朋友去食晚饭,朋友住附近,成日都过黎食饭的佢觉得唔错所以今次叫埋我一齐黎食饭餐厅而家做紧大江南北美食,意思即系集合左好多中国唔同地方的美食例如有广东、杭州、敦煌、北京、重庆、海南等等等既美食,各有特色一讲起大江南北,我个脑就响起一首歌,拿啦喇喇拿啦喇, 拿啦喇喇拿啦喇,哈哈Youtube竟然揾到呢首歌,真系泄露年龄讲返呢餐饭先,真系有好多好多选择,每样都想试下好彩我地有4个人,都可以试多几个菜式。江西五彩手丝羊手撕鸡就食得多,手撕羊就真系第一次喇,小小辣辣地,配埋调味,真系好开胃,而且有芝麻,真系好香安徽墨鱼大(火靠)墨鱼大大件,但系完全唔觉得un,真系好好食~上海银芽炒鳝糊我好钟意食鳝糊,呢个味道好好,如果有菜饭配黎食就更好谭家干烧海参呢碟海参都系开胃菜,海参煮得岩岩好,个汁有少少辣辣地,配上有大量既葱,菇粒,真系好抢饭北京黄烧鱼肚鱼肚真系好厚,我未试过食鱼肚系有咁既口感,仲有个汁唔会太浓味,配起鱼肚一齐食真系好Match顺德大良炒鲜奶真心觉得呢个好好食,印像中炒鲜奶好难炒得好食,D奶炒到胀卜卜,里面仲有蟹肉,配埋松子仁真系好好食,而且一D都唔会觉得腻真心觉得呢餐大江南北好特
早几日同朋友去食晚饭,朋友住附近,成日都过黎食饭的
佢觉得唔错所以今次叫埋我一齐黎食饭
Youtube竟然揾到呢首歌,真系泄露年龄

讲返呢餐饭先,真系有好多好多选择,每样都想试下

好彩我地有4个人,都可以试多几个菜式。

江西五彩手丝羊

安徽墨鱼大(火靠)
墨鱼大大件,但系完全唔觉得un,真系好好食~

上海银芽炒鳝糊

我好钟意食鳝糊,呢个味道好好,如果有菜饭配黎食就更好

谭家干烧海参

北京黄烧鱼肚

顺德大良炒鲜奶

真心觉得呢餐大江南北好特别,一次过可以食到咁多唔同地方既菜式,岩晒我呢D为食既朋友。
题外话/补充资料: 建议叫多几个朋友一齐食,咁就可以点多几个菜式试下
2018-05-04
  • 北京黄烧鱼肚